SPECIAL

Donații Ucraina, numere utile: lista firmelor și platformelor care ajută refugiații din Ucraina

Gabriela del Pupo, Ioana Bucur 04.03.2022, 12:32
Donații Ucraina, numere utile: lista firmelor și platformelor care ajută refugiații din Ucraina

Impact.ro este alături de asociațiile sau firmele care vor să ajute în criza umanitară prin promovarea inițiativelor acestora pe site-ul nostru. Prin acest demers sperăm să ajutăm ONG-urile și firmele sau instituțiile care se implică să aibă cât mai mare vizibilitate în strângerea de fonduri pe care o organizează.

„Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”

Este mobilizare uriașă în România, instituții de stat, organizații, voluntari și companii private au demarat campanii speciale de donare pentru zecile de mii de refugiați din Ucraina, oameni disperați să fugă din calea războiului început de Rusia.

Pe site-ul oficial al Guvernului României se pot găsit informații despre campania „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” – o inițiativă guvernamentală coordonată.

Pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale.

Împreună vor colabora pentru alocarea eficientă și rapidă a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul României.

Persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot completa chestionarul de aici.

Primăriile au deschis centre de donare

În București, Primăria Generală a Capitalei a anunţat lista centrelor de donații puse la dispoziție:

  • Centrul Bebe de București (bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu);
  • Centrul pentru Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, Sector 1);
  • Centrul de la Academia de Tenis (în incinta Arenei Naţionale).

Primăria Constanța a transmis că toți cei care doresc să-i sprijine pe refugiați pot veni zilnic la Pavilionul Expozițional din bulevardul Mamaia, nr.331A, intrarea din spate, între orele 08:00-20:00.

Primăria Năvodari a anunțat că în intervalul 8.00 – 18.00, de luni până vineri, se deschide un punct de colectare ajutoare în Piața Centrală pentru a veni în sprijinul ucrainenilor fugiți din calea războiului.

Pentru donaţii de alimente, spaţii de cazare, transport sau alte forme de ajutor, oamenii din Tulcea sunt sfătuiţi de reprezentanţii primăriei să sune iniţial la Call Center-ul deschis la Primăria Municipiului Tulcea – DAPS, la numerele de telefon: 0240-513.641, 0747 029 873 sau 0756 168 254.

La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a anunţat formarea unui Grup de sprijin pentru Ucraina, unde oamenii pot dona, şi din care fac parte 25 de asociaţii.

Edilul municipiului Suceava a anunțat deschiderea unei linii telefonice la Cabinetul primarului:

„Suntem contactați de cetățeni din municipiul Suceava care vor să acorde ajutoare umanitare, inclusiv punerea la dispoziție a unor spații de cazare. Prin urmare, începând de mâine, la Cabinetul primarului va fi deschisă o linie telefonică directă la care se vor centraliza aceste solicitări.

La numărul 0230/210.678, zilnic între orele 08:00 – 18:00 va răspunde un consilier.”

La Satu Mare, cele trei centre în care se pot dona alimente sunt următoarele:

  • Sediul Direcției de Asistență Socială: str. Ilisești, nr. 4, între orele 8.00- 18.00
  • Fundația Maurer, str. George Coșbuc, nr. 4A, între orele 8.00- 16.00
  • Fundația Hans Lindner, str. Ceahlăului, nr. 38, între orele 8.00-18.00”, a anunțat Primăria Municipiului Satu Mare.

Românii s-au mobilizat pe Facebook

Printre primii are s-au mobilizat pentru a trimite ajutoare la punctele de trecere a graniței cu Ucraina au fost cei din „Uniți pentru Ucraina”, un grup de voluntari, pe Facebook, care are nu mai puțin de 235 de mii de membri.

„Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. Dragi ucraineni, găsiți ajutor de încredere la românii de aici!”

„Martie  2022 – Scut pentru Ucraina”

„Dopomoha”. Nu știm ucraineană, dar înțelegem „Dopomoha”. Înțelegem cu fiecare celulă a inimii și minții, deopotrivă, căci „Dopomoha” e „Ajutor”, scrie pe site-ul zidebine.ro.

Punctul de colectare se află la AFI Mall Cotroceni, în fața hypermarketului din mall, în fiecare zi până sâmbătă, 5 martie, între orele 10:00 – 22:00.

„Împreună pentru libertate”

UNICEF România și Grupul DIGI au demarat campania „Împreună pentru libertate”. Digi24 îi încurajează pe telespectatori să îi sprijine pe cei 7,5 milioane de copii din Ucraina, aflați în nevoie, printr-un SMS la 8845, cu textul „UCRAINA”.

În ziua în care împlinește 10 ani, Digi24 oferă, alături de canalele din trustul media DIGI – Digi Sport, Digi FM, PROFM, UTV, Digi World, Digi Life, Digi Animal World – ajutor în gestionarea crizei umanitare din Ucraina și îndeamnă românii să se alăture campaniei, prin efectuarea unei donații lunare în valoare de 2 euro*, în mod recurent. Donațiile pot fi efectuate și pe pagina UNICEF România, putând fi realizate direct prin transfer bancar sau se pot face și sub forma unor produse necesare, prin intermediul platformei oficiale a Ministerului Afacerilor Interne, [email protected].

Patriarhia Română vine cu 3 platforme unde se poate dona

Patriarhia Română a schimbat destinația platformei „Ajută cu bucurie”, și cei care vor să ajute pot dona pe această platformă.

Această platformă a fost pe care am folosit-o anul trecut, mai ales în perioada stării de urgență, am transformat-o într-o platformă de ajutorare a refugiaților care vin în țara noastră, dar și pentru cei care vin și rămân sau tranzitează Republica Moldova”, a declarat Pr. Ciprian Ioniță, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administraţia Patriarhală.

Marți, Patriarhia Română a trimis la Chișinău un tir cu alimente și produse de strictă necesitate pentru refugiații ucraineni.

Și Arhiepiscopia Iașilor folosește o platformă online pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților, intitulată „Fii de ajutor”.

Pentru refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova poți dona pe site-ul Misiunii „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Crucea Roșie Română, apel umanitar pentru refugiații ucraineni

Crucea Roșie Română a lansat un apel umanitar pentru refugiații ucraineni, numit „Umanitatea nu are granițe”. Cei care doresc pot face donații folosind pagina de inernet crucearosie.ro sau în următoarele conturi ale campaniei: RO76BRDE410SV07590484100 (Lei); RO12BRDE410SV31714694100 (Euro) și RO88BRDE410SV36413794100 (USD).

„În această perioadă de tensiune și neliniște, prioritatea noastră este să alocăm resurse pentru a ajuta populația civila care va ajunge pe teritoriul României. Oamenii prinși în mijlocul acestor evenimente trebuie sprijiniți și protejați.

Crucea Roșie Română, conform mandatului său, este în colaborare permanentă cu autoritățile naționale și locale și oferă sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul, atât cât va fi nevoie. Este momentul să ne implicăm și să fim solidari cu poporul ucrainean”, a declarat directorul general Crucea Roșie Română, Ioan-Silviu Lefter.

Totodată, Crucea Roșie Română acordă sprijin uman și logistic în locurile de cazare ce le sunt puse la dispoziție refugiaților ucraineni de autoritățile statului, în punctele de triaj, oferă prim ajutor de bază, suport psihosocial, precum și un serviciu de restabilire a legăturilor de familie.

UNICEF – campanie pentru 7,5 milioane de copii din Ucraina

UNICEF acționează încă de la începutul războiului din Ucraina pentru extinderea programelor de salvare a copiilor, prin: transportul de apă potabilă către zonele afectate de conflict; asigurarea de provizii pentru sănătate, igienă și educație în situații de urgență, cât mai aproape de comunitățile afectate; colaborarea cu autoritățile locale, pentru a asigura că există ajutor imediat pentru copiii și familiile aflate în nevoie; terapie psihologică pentru copiii traumatizați, prin echipe mobile.

UNICEF lucrează la înființarea și operaționalizarea centrelor de tip „Blue Dot”, care vor fi situate la punctele de trecere a frontierei cu România. „Blue Dot” sunt centre de sprijin special concepute pentru copiii refugiați și familiile lor, care vor oferi următoarele servicii integrate:

  • reîntregirea și reconectarea familiilor;
  • spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici;
  • pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii;
  • terapie psihologică și prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția;
  • consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate;
  • birouri de informare și consiliere.

#SolidariCuUcraina, campanie a Poștei Române pentru ajutarea refugiaților

Poșta Română a anunțat susținerea pentru cetățenii ucraineni afectați de războiul provocat de Rusia, prin colectarea și distribuirea de ajutoare umane.

Managementul Poștei Române a stabilit să pună la dispoziția autorităților locale și spațiile de cazare de care depune, pentru a găzdui refugiații.

“Poşta Română, prin misiunea ei, este formată din oameni care se dedică oamenilor, fără discriminare. Aşa că nu putem să stăm cu mâinile în sân şi doar să compătimim suferinţele cetăţenilor Ucrainei, care sunt nevoiţi să plece din ţara lor. Dorim să fim solidari, nu numai cu gândul, ci şi cu fapta! Am hotărât să punem la dispoziţia autorităţilor locale care se vor implica în operaţiunile de găzduire a ucrainienilor, toate spaţiile noastre de cazare. Refugiaţii vor avea acces la condiţii normale de găzduire, la utilităţi, pentru a îşi putea duce traiul decent pe perioada dislocării din ţara natală. Este un pas mic, prin care înţelegem să punem umărul pentru ca umanitatea să nu fie învinsă!”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al companiei.

 

Opera și teatrele din subordinea Ministerului Culturii, ajutor pentru refugiați

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” a început la data de 3 martie, o campanie umanitară de strângere de donații (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă) pentru refugiații din Ucraina, intitulată „Muzica unește, războiul dezbină”, care vor fi redirecționate către centrele de refugiați din Suceava. Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, fațada teatrului va fi luminată, în perioada următoare, în culorile drapelului Ucrainei.

Opera Națională Română Cluj-Napoca se alătură celor care susțin financiar cauza persoanelor afectate de situația războiului. Într-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea și Asociația Napoca Felix din Cluj-Napoca, are loc vineri, 4 martie, evenimentul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE, în cadrul căruia foaierul Operei va fi special amenajat cu urne pentru donații. Pentru cei care nu reușesc să ajungă la eveniment este pusă la dispoziție posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi deschise: RON: RO71BTRLRONCRT0555258001 / EUR: RO21BTRLEURCRT0555258001 / USD: RO25BTRLUSDCRT0555258001 | Titular: Asociația Napoca Felix – Mențiune obligatorie: PENTRU UCRAINA.

Opera Națională București s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiștilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean și vineri, 4 martie, de la ora 15:00, cinci balerini ucraineni refugiați în România își vor începe programul de studiu alături de balerinii și maeștrii de balet ai Operei din București. La întâlnire participă și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, la inițiativa Sindicatului Actorilor din TNB și cu susținerea conducerii instituției, a realizat o acțiune de ajutorare a refugiaților. Astfel, autocarul instituției a plecat luni dimineața (28 februarie 2022) spre Suceava, pentru preluarea unui grup de refugiați, costurile acțiunii fiind suportate de către Sindicatul TNB. Vor urma și alte acțiuni similare.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziție un spațiu de colectare pentru alimente neperisabile, apă, pături, saci de dormit pentru a fi donate centrelor de primire refugiați.

Colectivul Muzeului Național de Istorie a României a achiziționat produse (alimente neperisabile, medicamente, scutece, produse de igienă, ciorapi, mănuși, căciuli, recipiente pentru mâncare, tacâmuri de unică folosință, dezinfectant, pături, pungi, saci menajeri, mâncare pentru animale) pe care le-au donat pentru refugiații din Ucraina, către centrul de ajutor din Calea Griviței 200.

Organizații și instituții unde se pot face donații în bani

1. Expert Forum https://expertforum.ro/doneaza-pentru-ucraina/

2. World Vision România https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/ajutor-pentru-ucraina/

3.Fundația Virtute et Sapientia a Universității din București Cont: RO57BRDE410SV69608784100, BRD, Detalii de plată: Ucraina.

4. Asociația JRS România Cont în lei: RO90BRDE450SV82025344500, BRD, Detalii plată: Donaţie ucraineni

5. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi Cont în lei: RO83RNCB0175145650760001; Cont în euro, deschis la BRD: RO76BRDE240SV78361832400.

6. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor Cont: RO51RNCB0234037010910014, BCR, Detalii plată: Refugiaţi Ucraina

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...