EXCLUSIV

O iarnă grea ar putea da peste cap planurile guvernanților privnd energia. Claudiu Năsui: „Când nu va mai merge, iar o să avem un episod de genul, domnul Ciolacu, pe cine deconectăm?”

Gabriela del Pupo 15.11.2022, 16:21
O iarnă grea ar putea da peste cap planurile guvernanților privnd energia. Claudiu Năsui: „Când nu va mai merge, iar o să avem un episod de genul, domnul Ciolacu, pe cine deconectăm?”

Deși oficialii dau asigurări că rezervele de gaze ale României sunt la un grad de încărcare de aproape de 90%, datele arată că România a și produs dar a și importat mai puțin gaz decât anul trecut, iar specialiștii avertizează că în cazul unei ierni dificile din punct de vedere meteorologic, ar putea fi probleme cu alimentarea. România a importat în primele nouă luni ale anului o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Conform acelorași date producţia internă de gaze a fost şi ea în scădere cu 4,3%. Pe de altă parte 80% din piața de energie va funcționa de la 1 ianuarie cu un preț plafonat. Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul USR, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, care spune că previziunile sumbre ale specialiștilor din domeniul energetic sunt cât se poate de realiste.

„Avem niște rezerve, dar care la o iarnă mai grea dispar”

În condițiile în care, iarna aceasta, temperaturile vor atinge valori minime crescute, rezerva de gaz pe care se bazează guvernanții nu va fi suficientă pentru a asigura și presiunea necesară. Bătălia pentru achiziționarea de resurse la prețuri rezonabile s-a încheiat deja, iar cei care vor apela în perioada următoare la alte state o vor face la niște costuri extrem de crescute.

„Domnul ministru înainte de a începe războiul spunea că nu o să avem nici o problemă cu gazele, iar eu îl contraziceam atunci, spunea că sunt alarmist. Noi nu am încurajat producția internă de gaz, azi, la momentul acesta când vine iarna, avem niște rezerve, dar care la o iarnă mai grea dispar. Nu trebuie să vă uitați la procentaj, ele de fapt pot fi folosite până la un anumit punct pentru că sub acela nu o să mai aibă presiune pe conductă. Este o chestiune care este specifică pieței de gaz. Și o mare parte, de fapt toată producția noastră pe agent termic este pe gaz, asta presupune tot ce înseamnă termoficare și care produc și ele la randul lor și energie electrică.

Asta înseamnă un șoc și pe energie electrică și pe gaz, care în mijlocul unei ierni grele, înseamnă că vom sta în frig. Plafonarea prețului nu face artificial să apară mai mult gaz pe piață. Vei cumpăra la prețul pieței într-o piață în care toată lumea fuge după molecula de gaz. Asta dacă nu cumva, încep și alte state, cum începem și noi să interzică exportul, de facto. Atunci o să avem o problemă.”, spune Claudiu Năsui.

Având în vedere nevoia de a oferi garanții resursele de energie curată, sau chiar cele ale Hidorelectrica, nu trebuie luate în calcul, pentru că nu pot fi anticipate fenomenele naturale care determină cantitatea de energie produsă de aceste capacități. Deputatul in

„Singurele resurse vor fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica și CE Oltenia, care produc cam 80%, din necesarul de electriciate, atenție, strict pentru gaz, nu avem decât Romgaz și OMV și care produc, și care iar nu acoperă decât 80%.

Restul de 20% la sută va merge din rezerva aceea și când nu va mai merge, iar o să avem un episod de genul, domul Ciolacu, pe cine deconectăm?

Oamenii aceștia sunt în modul acesta, avem de toate, reactorul de la Cernobîl nu a explodat, ei încearcă să mențină niște aparențe care de fapt ne bagă și mai rău în groapă.”, spune deputatul USR.

Transgaz a intrat in stare de pre-alertă astăzi
Transgaz

„Nu vreau să pară că suntem lipsiţi de preocupare pentru situaţiile dificile care pot apărea”

Reprezentanții Ministerului Energiei transmit că astfel de mesaje din partea specialiștilor au fost vehiculate și iarna trecută și nu au fost întâmpinate probleme. Datele INS mai arată că din totalul resurselor de gaze, de 6,8 milioane tone echivalent petrol (tep), producţia internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, reprezentând 23,5% din total. Importurile de ţiţei au crescut cu 25%, până la 6,4 milioane tep, în timp ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep, conform adevarul.ro.

„Toată lumea spune că vom avea o iarnă dificilă. Şi anii trecuţi ne spuneau unele voci, unii comunicatori şi experţi că vom rămâne fără energie, fără gaze, că sistemul va colapsa şi anunţau tot felul de situaţii nefavorabile şi am văzut că pe 31 martie am închis comandamentul de iarnă fără probleme. Intuiesc că asemenea semnale vor fi trase și în iarna aceasta. Nu vreau să pară că suntem lipsiţi de preocupare pentru situaţiile dificile care pot apărea, ci, din contră, ne pregătim pentru cele mai pesimiste scenarii.”, spunea în urmă cu o secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu.

Pe de altă parte liderii Coaliției au decis săptămâna trecută că din 2023 piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră. Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

„Vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare a României, este un mit”

Asociația Energia Inteligentă a realizat un studiu, în care prezintă toți factorii de pericol pentru o criză a gazelor în perioada următoare. Dacă România va fi nevoită să importe gaze la iarnă riscul este ca prețurile gazelor să fie extrem de ridicat. Dumitru Chiseliță, președintele Asociației, explică faptul că în calcularea gradului de încărcare a depozitelor nu există o categorie care să includă o rezervă strategică, așa cum au unele țări precum Ungaria.

„Vehicularea la nesfârșit a gradului de încărcare a depozitelor ca fiind marea realizare și marea salvare a României, este un mit. România, ca și Europa, stă la mâna vremii și a sorții. Dacă vom avea noroc de o iarnă blândă, ”dacă va bate vântul”, dacă va ploua, dacă se vor mai închide mulți consumatori – pe fondul problemelor economice dificile și dacă gazele, foarte scumpe din import, vor continua să ajungă și la iarnă în România – doar atunci vom avea gaze pentru toți consumatorii în iarna următoare.

Gazele din depozitele de înmagazinare sunt la un nivel ridicat, dar nu este cel mai ridicat din istoria funcționării acestor depozite. Depozitele de înmagazinare au fost concepute pentru a îndeplinii trei funcționalități: necesitatea comercială licit speculative (achiziția de gaze vara când sunt mai ieftine pentru a putea fi utilizate iarna când sunt mai scumpe), tehnologică (necesitatea asigurării continuității producției, necesita depozitarea gazelor pentru perioada în care nu era cere) și volatilitate a cererii (de a constitui o rezervă pentru perioada în care cererea este foarte mare). Aceste funcționalități a determinat ca depozitele să nu fie gândite cu funcționalități strategice (doar în Ungaria există astfel de depozite), care să poată asigura aprovizionarea cu gaze pe perioada unei ierni în situația în care o sursă de aprovizionare cu gaze dispare (se oprește importul de gaze pe timpul iernii). Adică nu au fost dimensionate astfel încât depozitele de gaze să poată să înlocuiască 100% gazele din Rusia. Conform Bloomberg depozitele de gaze din Europa, la gradul de încărcare de astăzi, pot acoperii cererea de gaze doar pentru două luni și jumătate, în scenariul lipsei totale a livrărilor din Rusia și a unei ierni similare cu iarna 2021/2022.

Factorul vreme. Vremea este factorul cel mai imprevizibil. Iarna trecută a fost o iarnă blânda, iar Europa a ieșit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. In plus, prognozele pentru noiembrie 2022, când de obicei erau deja folosite gazele pentru încălzire, arată temperaturi peste cele normale.

Dar dacă Europa se va confrunta cu o iarnă similară cu cea din anul 2012, când a fost cea mai rece iarnă din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperită.”, transmite Asociația Energia Inteligentă.

Studiul complet: Adevarul despre criza energetica din iarna viitoare

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...