De fiecare dată când Ministerul Mediului lansează un proiect de reciclare sau de reducere a consumului de energie, se pare că cererea este mai mare decât oferta. Astăzi, un program adresat Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) a fost epuizat în 7 minute. Tot în câteva minute se epuizează și programele pentru reciclarea electrocasnicelor sau montarea panourilor fotovoltaice. Din păcate, pentru soluționarea unor astfel de situații există o singură variantă, plata parțială a unor astfel de servicii. Impact.ro a stat de vorbă cu Dumitru Chiseliță, președintele asociației Energia Inteligentă, pentru a afla de ce nu se face un studiu în privința cererii când se concep astfel de ajutoare de la stat.
În plină criză energetică, UAT-urile nu mai știu cum să facă față cheltuielilor cu iluminatul public. În Germania, s-a gasit soluția ca obiectivele turistice să nu mai fie iluminate noaptea. În Spania, statul a impus mediului privat ca vitrinele magazinelor să nu mai fie aprinse. În România… programul Ministerului Mediului privind iluminatul public a fost epuizat în 7 minute! De ce nu satisface oferta statului cererea evident mare?
„Sunt două aspecte aici, este aspectul legat de dimensionarea programului, este exact ca la locurile dintr-o școală sau dintr-o grădiniță, în momentul în care faci o inventariere a numărului de copii, după aceea știi cam câte locuri să scoți. Asta presupune să existe o analiză a interesului față de un anumit produs. Ceea ce se pune pe piață nu are legătură cu o anumită cerere ci cu un potențial pe care îl am eu în portofoliu.
Absolut toate mecanismele AFM-ului (Administrația Fondului de Mediu) sunt niste mecanisme care sunt supuse mitei, șantajului, diverselor elemente care se produc pe ssub masă. Cred că ar trebui să se deruleze anumite scheme în relație cu banca. Eu nu am nici o problemă să lucrez cu banca și să îmi recuperez banii respectivi prin scutiri de impozite, scutiri de TVA.” spune Dumitru Chisăliță pentru Impact.ro.
Specialistul mai precizează că un astfel de sistem ar permite să se debirocratizeze și instituția AFM care este supraglomerată de funcționari.
Dumitru Chisățită spune că nici măcar nu este vorba despre externalizarea anumitor servicii, ci despre un cu totul alt sistem în care AFM nu trebuie să mai facă altceva decât politici. Mai ales că platformele au dezamăgit de fiecare dată când au fost termene limită pentru înscrierea în programe de reciclare sau montare de panouri fotovoltaice!
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Nu am nevoie de sute de oameni care să mute o hârtie dintr-o parte în alta. Programele nu sunt dimensionate corect. Dacă s-ar merge pe varianta lucrului cu banca s-ar calcula acel element care îl determină pe om să facă o investiție cu atenție. În acest caz este foarte atent pe ce cheltuiește, este foarte atent ce firmă alege, așa spune că dacă tot au venit banii gratis, ce contează că se duc?
Noi montăm gratis, sunt niște prețuri umflate pe AFM, este un furtișag. Lumea spune că atât timp cât dă banii statul ce contează?
Dacă nu ar exista chioșcul nu s-ar putea pune aceste condiții. Dacă elimini din lanțul ăsta AFM nu mai ai probleme . Prețurile pe AFM, cel puțin pe panouri fotovoltaice au luat-o razna, nici o legătură cu realitatea.”, mai spune specialistul.
Sistemul de lucru cu băncile ar ajuta și la responsabilizarea cetățeanului în privința cheltuirii banului public primit de la stat.
„Face bine să te ajut, cum zice proverbul să îți dau bățul, nu să îți dau peștele. În momentul în care venim cu tot felul de pomeni noi stricăm societatea de fapt.” a concluzionat Dumitru Chisăliță.
UAT-urile înscrise în Programul Iluminat Public au putut depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create, conform Mediafax.
Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.
Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 500.000.000 lei.
Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.
Finanţarea în cadrul acestui program se va acorda în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, respectiv:
pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei;
pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei;
pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei;
pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 50.000.000 lei;
pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei;
pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.