Noul simbol al României, votat de către deputați. Cu ce floare specială se mândrește țara noastră

Anca Manolica 27.09.2022, 18:43
Noul simbol al României, votat de către deputați. Cu ce floare specială se mândrește țara noastră

Camera Deputaților a adoptat, marți, 27 septembrie, proiectul prin care o floare specială devine simbol al României. Este vorba despre bujor, care a devenit oficial Floare Naţională. Ce prevede, pe larg, proiectul care a primit 180 de voturi „pentru”.

Bujorul, Floarea Naţională a României

Dacă Japonia care cireșul ca floare națională, Olanda are laleaua, Franța are crinul alb sau Spania are garoafa roșie, deputații români au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care bujorul devine Floarea Naţională a României. Proiectul a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri, Camera Deputaților fiind for decizional.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor.

Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților.

Autoritățile locale pot organiza anual expoziţii cu bujori

Proiectul prevede că autorităţile din cadrul administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale cu accente pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii special rezervate cultivării acestei plante. Totodată, responsabilii pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii speciale.

Bujorul, Floarea Naţională a României
Bujorul, Floarea Naţională a României

De asemenea, autoritățile pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale ale bujorilor şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor care există în alte ţări.

Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate acestei flori. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

Anterior, Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București lansase o campanie de strângere de semnături pentru alegerea bujorului ca floare națională a României.

Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Această floare, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina, este considerată una dintre cele mai vechi din România. La noi în țară există mai multe rezervații naturale de bujori românești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...