Floarea extrem de rară care tocmai a înflorit în țara noastră. Poate fi văzută doar într-un singur loc

Ioana Bucur 20.05.2021, 16:47

O minune a naturii ce durează doar zece zile. Care este floarea extrem de rară care tocmai a înflorit în țara noastră. Imaginile spectaculoase au făcut furori în mediul online. Poate fi văzută într-un singur loc.

Floarea extrem de rară care tocmai a înflorit în țara noastră

Înflorește o singură dată pe an, în luna mai, iar petalele spectaculoase nu rezistă mai mult de zece zile. Reprezentanții Romsilva au anunțat, recent, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, apariția primilor bujori de munte din 2021 – o specie rară și protejată de lege, pe care au numit-o „monument al naturii”. Mesajul autorităților a venit însoțit de o serie de imagini superbe și de o dezvăluire ce pare să fie mai mult un avertisment pentru cei care s-ar gândi să plece acasă cu un exemplar din floarea extrem de rară care tocmai a înflorit în țara noastră: zona în care se găsește bujorul de munte este monitorizată permanent de angajații companiei.

„A înflorit bujorul de pădure, monument al naturii. Imagini spectaculoase din Parcul Natural Comana, unde colegii noștri monitorizează permanent zonele în care se găsește această floare foarte frumoasă, rară și protejată de lege.

Bujorii de munte abia înfloriți pot fi admirați în Parcul Natural Comana,  administrat de regia națională Romsilva. Rezervația de bujori are o suprafață de aproximativ 230 de hectare. În Comana, această plantă se află la limita nordică a arealului său, specia fiind regăsită doar în unele zone din sudul țării. Bujorul de munte este diferit față de „frații săi”, având flori de un roșu purpuriu, cu un singur rând de petale.

„În Parcul Natural Comana există o rezervație de bujor, întinsă pe 230 de hectare și apare în mai multe zone împădurite , putând fi întâlnit în vetre sau buchete izolate, perioada de înflorire fiind în prima jumătate a lunii mai”, au mai precizat reprezentanții Romsilva, pe Facebook.

Floarea extrem de rară care tocmai a înflorit în țara noastră
Bujor de munte. Sursa foto: Facebook/ Regia Nationala a Padurilor – Romsilva

Tâmăduitorul care s-a salvat transformându-se într-un bujor

Bujorul este considerat simbol al prosperității şi luxului şi apare chiar și în mitologia greacă. Numele latin al plantei, „paeon”, vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă, cel care era tămăduitorul zeilor. Potrivit legendelor, se spune că într-o zi, doctorul Paeon ar fi atras mânia unuia dintre zei şi, pentru a se feri de furia lui, s-a preschimbat într-o floare de bujor. Ştiinţific sau nu, bujorul îşi trage denumirea de la acest enigmatic personaj, care s-a folosit de instrumentul vindecător, o floare, pentru a scăpa de o pedeapsă nemiloasă a zeității pe care o mâniase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...