Nou incident la centrala nucleară de la Cernobîl. Sursa de alimentare a fost avariată, din nou, de forțele ruse

Beatrice Dumitru 14.03.2022, 13:59
Nou incident la centrala nucleară de la Cernobîl. Sursa de alimentare a fost avariată, din nou, de forțele ruse

O nouă problemă a apărut la centrala nucleară de la Cernobîl, după un atac al forețelor ruse. Centrala a fost cucerită de Rusia în ziua în care a declanșat războiul, iar în dimineața zilei de 9 martie a rămas fără electricitate, în urma luptelor din zonă. Autoritățile din Ucraina au anunțat duminică, 13 martie, că alimentarea cu energie electrică a centralei a fost restabilită.

Nou incident la centrala Cernobîl

O linie electrică de înaltă tensiune care deservește centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina a fost avariată de forțele ruse, la scurt timp după restabilirea alimentării cu energie electrică a instalației, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo, compania națională de electricitate din Ucraina, notează Reuters.

Compania nu a specificat dacă toată sursa de alimentare externă a centralei a fost distrusă în urma avariei, dar a cerut accesul în zonă pentru a localiza problema și pentru a efectua reparații. Forțele ruse au ocupat uzina la scurt timp după ce au lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie.

Nou incident la centrala nucleară de la Cernobîl. Linia electrică avariată de forțele ruse

Dar înainte ca puterea să fie restabilită complet, forțele de ocupație au deteriorat-o din nou. O alimentare stabilă cu energie va preveni repetarea dezastrului de la Cernobîl”, a postat operatorul ucrainean Ukrenergo pe Facebook.

Alimentarea cu energie electrică a centralei era restabilită

Centrala nucleară de la Cernobîl este o instalație importantă care nu poate funcționa în siguranță fără energie constantă. În plus, viața orașului Slavutici depinde de alimentarea cu energie a centralei, potrivit comunicatului Ukrenergo.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată complet de la rețeaua electrică după o serie de acțiuni ale militare ale rușilor, iar pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționau, existând pericolul de contaminare radioactivă.

Pe 13 martie, Ministerul ucrainean pentru Energia Atomică anunța că alimentarea cu energie electrică a sitului fostei centrale nucleare a fost reluat, iar toate sistemele de răcire pentru combustibilul uzat și toate sistemele de siguranță funcționează normal.

Ucraina a avertizat că Vladimir Putin plănuiește un „atac terorist” prin eliberarea deșeurilor radioactive de la centrala nucleară. Direcția de Informații Militare de la Kiev a susținut că are dovezi că Moscova pun la cale acest plan pentru a da vina pe Ucraina pentru o scurgere nucleară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...