Norul de praf care ajunge deasupra României. Avertismentul de la Ministerul Mediului

Ioana Bucur 07.02.2021, 12:18
Norul de praf care ajunge deasupra României. Avertismentul de la Ministerul Mediului

Avertisment pentru români, emis de Ministerul Mediului. Ce anunță specialiștii despre norul de praf care ajunge deasupra României. Care sunt cele mai expuse regiuni din țară, în următoarele zile.

Ministerul Mediului, avertisment cu privire la norul de praf care ajunge deasupra României

Reprezentanții Ministerului Mediului au transmis un avertisment pentru românii din întreaga țară. Când se vor resimți cel mai puternic efectele norului de praf care ajunge deasupra României în perioada 6-9 februarie. Potrivit mesajului publicat pe pagina de Facebook a instituției, masa de aer ce poartă o cantitate mare de particule de praf saharian avansează spre sudul, centrul și sud-estul continentului european.

„Administratia Națională de Meteorologie RA informează că, în perioada 6 – 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României”, a transmis Ministerul Mediului, pe pagina de Facebook a instituției.

Specialiștii anunță că, în intervalul menționat, se vor semnala precipitații însemnate pe teritoriile țărilor de la vest și sud-vest de țara noastră, astfel încât concentrația de particule sahariene din norul de praf care ajunge deasupra României va fi redusă.

Când se vor resimți cel mai puternic efectele prafului saharian ce ajunge deasupra României

Ministerul Mediului a mai transmis că, în țara noastră, efectele norului de praf saharian ce ajunge în România se vor resimți cel mai puternic în episoadele de ploaie, mai cu seamă în noaptea de duminică spre luni, adică 7 spre 8 februarie, în regiunile vestice, nord-vestice, dar și la munte.

„Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării”, au mai anunțat reprezentanții Ministerului.

Ce se întâmplă cu norul de praf care ajunge deasupra României
Anunțul publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului

Cod galben de ploi în mai multe regiuni din țără. Avertizările meteo vor fi valabile până marți

Meteorologii au emis mai multe avertizări de ploaie și vreme rea, valabile pentru următoarele zile. Potrivit acestora, se vor semnala precipitații sub formă de ploaie și intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor țării, până marți la prânz. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și două atenționări de tip cod galben pentru Banat, zona Carpaților Meridionali și Moldova.

Astfel, în perioada 7-9 februarie, sunt așteptate ploi moderate și intensificări ale vântului în aproape toate regiunile țării. În același interval, se vor semnala intensificări ale vântului, în special în zonele de munte și la altitudini mari, unde rafalele vor atinge viteze de până la 80 de kilometri pe oră.

„Vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi izolat 30-35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1800 m, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă”, potrivit ANM.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...