Scenariu şocant despre clima din România. „Vom avea temperaturi ca în Grecia”

Nicu Stan 05.02.2021, 09:13
Scenariu şocant despre clima din România. „Vom avea temperaturi ca în Grecia”

A fost făcut un scenariu şocant despre clima din România. Experții anunță că vom avea temperaturi ca în Grecia, iar zăpada va rămâne doar o amintire.

Cum va fi vremea peste 100 de ani. Zăpada va fi doar o amintire

Oamenii de știință au elaborat un scenariu șocant în ceea ce privește clima din țara noastră, scrie stirileprotv.ro. Astfel, experții amenință că temperaturile din România vor fi ca cele din Grecia.

În prezent ne bucurăm de zile de primăvară, deşi ar trebui să fie plină iarnă. Ieri, în zona Banatului s-au înregistrat nu mai puțin de 18 grade Celsius, iar la munte zăpada a dispărut sub ochii turiştilor.

Zapada va ramane doar o amintire
Zapada va ramane doar o amintire

Nepoții noștri vor mai vedea zăpadă doar în fotografii

Experții avertizează că trebuie însă să fim conştienţi că asistăm la schimbări dramatice ale climei, schimbări care vor afecta viaţa urmaşilor noştri, în următoarea sută de ani.

Astfel, unele studiile arată că nepoţii noştri vor cunoaște zăpada doar din fotografii, iar Bucureştiul va avea o climă asemănătoare Atenei. România nu va mai fi deloc cum a fost din punct de vedere climatic, iar asta o putem vedea deja.

Cum era iarna la începutul secolului în România

Spre exemplu, iernile în Braşov, la începutul secolului erau total diferite. Primele ninsori cădeau în luna noiembrie, iar troienele rezistau până aproape de Paște. Acum, la început de februarie 2020, grădinile sunt pline de ghiocei, iar în unele locuri a înflorit chiar și liliacul.

Astfel, un organism interguvernamental patronat de ONU a făcut o simulare cum e va schimba vremea în următoarea sută de ani. George Garbacea, cercetător român, a detaliat toate schimbările climatice la nivelul ţării noastre.

Temperaturile medii anuale se vor dubla

Astfel, rezultatele arată că, în cel mai rău scenariu, temperaturile medii anuale se vor dubla în majoritatea regiunilor țării.

Bucureștiul are acum o temperatură medie anuală de 10,9 grade Celsius și va avea în următoarea sută de ani o medie de 19,2 grade Celsius, adică exact cum se găsește acum în țările mediteraneene. La fel, la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, va fi mai cald decât e acum în București.

Vor fi veri tropicale

În anul 2100, în scenariul ăsta, o să dispară zăpadă, o să plouă la Bâlea Lac. Zăpada o să fie doar o amintire, din păcate nepoţii noştri o să vadă doar în poze la noi zăpada. Foarte rar o dată la câteva ierni şi dacă avem noroc”, a spus George Gabarcea.

Astfel, evoluţia climei va însemna veri tropicale cu vijelii, tornade şi inundaţii. Numeroase specii de animale şi plante vor dispărea, pentru că nu se vor adapta la noua situație climatică.

Cum afectează schimbările climatice fauna

Din 1970 şi până acum, la nivel global s-au pierdut 76 la sută din speciile de peşti de apă dulce, iar în Europa este vorba de 93 la sută din speciile de peşti din apele dulci”, a declarat Cristina Munteanu, reprezentant WWF.

Urmăriți Impact.ro și pe