Neregulile de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Ce acuză autoritățile

Iancu Andreea 15.11.2020, 09:32
Neregulile de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Ce acuză autoritățile

Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ se confruntă cu o situație teribilă, după incendiul care a devastat două saloane ATI. Pe lângă acest incident, unitatea medicală se confruntă și cu o serie de disfuncționalități. Inclusiv autoritățile cunosc neregulile de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Ce spun autoritățile despre neregulile de la Spitalul Județean din Piatra Neamț

Directorul Unităţii de Standarde din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Marius Filip, a vorbit la Digi24 despre o serie de nereguli cu care se confruntă Spitalul Județean din Piatra Neamț. Astfel, oficialul a explicat că unitatea medicală are probleme mari în privința siguranței personalului și a pacienților, existând patru indicatori cu neconformități.

Marius Filip a dezvăluit că în spital nu existau responsabili pentru prevenirea incendiilor, nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu în parte. De asemenea, nici responsabili pentru intervenție în caz de incendiu declanșat și nici program de instruire.

“Spitalul nu a intrat în ciclul actual de acreditare, respectiv el este vizat de-abia pentru anul viitor pentru acreditare, dar de la ultima acreditare noi ne-am uitat rapid peste nişte rezultate şi tocmai în zona în care instituţia trebuia să asigure siguranţa personalului, inclusiv a pacienţilor, printr-un plan de prevenire a incendiilor şi evacuare a acestora, aşa suna indicatorul la vremea respectivă, are patru indicatori cu neconformităţi, respectiv nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizaţi pentru fiecare secţie sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenţie în caz de incendiu declanşat, nu aveau program de instruire. În fine, la ultima evaluare cam aşa se prezentau, din păcate.”, a declarat Marius Filip, la Digi24.

În situația de față, unitatea medicală ar urma să primească o vizită din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate abia după finalizarea anchetelor.

“Acum, nu ştim ce s-a întâmplat acolo. Noi vom ajunge acolo undeva mai după ce se termină anchetele, în momentul în care se mai liniştesc lucrurile şi vom reevalua situaţia din punctul nostru de vedere. În secţia ATI, ai în primul rând curent electric şi surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a spus Filip.

Un incendiu a mistuit două saloane ATI COVID la Spitalul Județean din Piatra Neamț foto - tvmneamt
Un incendiu a mistuit două saloane ATI COVID la Spitalul Județean din Piatra Neamț
foto – tvmneamt

Dezastrul din urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț

Sâmbătă seara, două saloane de Terapie Intensivă din unitatea medicală au fost mistuite de flăcări. Dezastrul a dus la pierderea a zece vieți, dintre pacienții aflați în secția ATI Covid, precum și la rănirea gravă a altor șase. Printre victime se află inclusiv patru cadre medicale, dintre care doi medici specialiști care se aflau de gardă în acea seară. Unul dintre ei, Cătălin Denciu, poate fi considerat un adevărat erou.

Medicul de la ATI a reușit să salveze din flăcări câțiva pacienți, aproape cu prețul vieții. După incendiu, medicul, îmbrăcat în combinezonul obișnuit pentru tratarea pacienților Covid, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Celelalte cadre medicale nu au avut probleme care să le pună viața în pericol.

În continuare, autoritățile au deschis o anchetă pentru a afla cauza exactă a declanșării incendiului și urmează să vină cu lămuriri și detalii despre situația de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.