Incendiu teribil la secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Bilanțul tragic crește la 12 decese. A mai murit o pacientă aflată în saloanele mistuite de foc. Live update

Iancu Andreea 19.11.2020, 19:33
Incendiu teribil la secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Bilanțul tragic crește la 12 decese. A mai murit o pacientă aflată în saloanele mistuite de foc. Live update

Sâmbătă seara, în secția ATI COVID a Spitalului Județean din Piatra Neamț a izbucnit un incendiu. Înăuntrul secției se aflau internați 15 pacienți în stare critică, care necesitau ventilație mecanică. Dintre aceștia, zece au decedat în urma incendiului, iar ceilalți se află în stare gravă, cu șanse minime de supraviețuire. Din păcate, un medic se numără printre cei afectați. Ceilalți pacienți evacuați vor fi transferați la Iași, la spitalul județean. Toate detaliile le aveți mai jos în update-uri, pe măsură ce apar noi informații.

Ce se întâmplă la spitalul din Piatra Neamț, unde a izbuncit incendiul din secția ATI

Update, 19 noiembrie, ora 19:20: În această seară, o nouă victimă a incendiului de la saloanele ATI din Piatra Neamț a decedat. În urmă cu puțin timp, o femeie în vârstă de 68 de ani și-a pierdut viața. Femeia avea numeroase comorbidități și era ținută în viață de aparate. Din păcate, în această după-amiază, aceasta a decedat. Astfel, bilanțul victimelor din incendiul produs la Spitalul Județean de Urgență Neamț a ajuns la 12 decese.

Update, 18 noiembrie, ora 15:21. Încă o victimă a incendiului din saloanele ATI de la Piatra Neamț a murit. O femeie de 72 de ani a murit în urma complicațiilor apărute după incendiul de la Piatra Neamț. Vicitma se afla în cel de-al doilea salon ATI. Pe 15 noiembrie 2020, în jurul orei 19, la Spitalul Județean de Urgență Neamț a izbucnit un incendiu devastator. Acum, după decesul femeii de 72 de ani, bilanțul a ajuns la 11 decese provocate de această tragedie.

Update, 15 noiembrie, ora 20.14. Nelu Tătaru explică faptul că saloanele de ATI erau încuiate în momentul izbucnirii incendiului. ”Da, ușile saloanelor erau încuiate, pentru a nu intra oricine acolo. Și, oricum, în saloanele de la ATI nu se intră oricum. Doctorul Denciu a descuiat și a intrat în salon. Nu se știe dacă a intrat când era foc deja, sau după ce a intrat el s-a declanșat”, a spus ministrul sănătății pentru Libertatea.

Update, 15 noiembrie, ora 17.45. Șeful secției ATI, Liviu Ungureanu, a povestit exact ce s-a întâmplat în momentele în care a survenit incendiul din seara zilei de sâmbătă.

”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia (n.r. este vorba de Cătălin Denciu)

S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. Asistentele l-au stins cu apă. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar deja nu se mai vedea nimic, era totul fum”.

Update, 15 noiembrie, ora 16.52. Presa din întreaga lume a relatat despre incendiul de la Piatra Neamț. Papa Francisc a vorbit despre personal despre tragedia din România în cuvântarea sa duminicală de la balconul din Piața San Pietro din Roma. ”Mă voi ruga pentru victimele din România și pentru a nu mai exista și alți morți”, au fost cuvintele Suveranului Pontif.

Premierul Ludovic Orban a organizat o conferință de presă în care a explicat că a dat ordin Direcțiilor de Sănătate Publică județene să verifice spitalele din toată țara pentru a vedea ce nereguli există în secțiile ATI. Primul ministru a spus și ce se întâmplă cu medicul Cătălin Denciu, cel care a intrat în flăcări pentru a salva oamenii din saloanele ATI de la Piatra Neamț. ”A ajuns în Belgia la spitalul militar de acolo, care are cele mai înalte standarde din lume pentru îngrijirea marilor arși. Din ce cunoaștem, este în stare bună acum”.

Update, 15 noiembrie, ora 16.20. Președintele Klaus Iohannis a fost astăzi la biserică. ”M-am rugat pentru victimele de la Piatra Neamț. Țin să transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Facem tot posibilul pentru a identifica atât cauzele, cât și vinovații”, a spus președintele.

Update, 15 noiembrie, ora 15.52. Câteva zeci de persoane s-au strâns în fața spitalului din Piatra Neamț unde a avut loc incendiul. Aceștia au cerut demisia conducerii spitalului și a ministrului sănătății, Nelu Tătaru.

Update, 15 noiembrie, ora 13.22. Una dintre victimele care au decedat în urma incendiului de la spitalul din Piatra Neamț era un antrenor  cunoscut. Mircea Covătaru avea 67 de ani și fusese campion național de lupte ca sportiv  și campion mondial de tineret în 1964. Ca antrenor, pregătise lotul național de lupte al României între 1980 și 1988. Era internat în secția de ATI ca urmare a infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Update, 15 noiembrie, ora 11.00. Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a vorbit despre vina conducerii spitalului în această situație. Conform acestuia, secția ATI a fost mutată chiar în ziua precedentă izbucnirii incediului, însă fără a avea vreo autorizație în acest sens sau fără a anunța pe cineva. ”Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. A fost un fel de “hei-rup” de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, a spus prefectul la Digi24.

Update, 15 noiembrie, ora 10.05. Medicul Cătălin Denciu, eroul de la ATI care a încercat să salveze pacienții, a fost transportat în cele din urmă în Belgia. Trei femei și 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani, sunt decedații din incendiu, conform comunicatului transmis de cel de la ISU Neamț.

Update, ora 22.23. Au apărut primele imagini din interiorul secției ATI care a luat foc. Imaginile sunt cu adevărat șocante (sursa foto Exploziv TV Neamț)

Update, ora 22.00. Alte patru cadre medicale au suferit arsuri, doi medici și două asistente, dintre care un medic a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost preluat de un elicopter SMURD. Celelalte cadre medicale nu prezintă probleme notabile. Pe tură, de gardă la ATI, au fost opt asistente și doi medici de gardă, conform declarațiilor lui Lucian Micu, managerul spitalului. Reamintim că șase persoane sunt în stare critică. Răniții sunt transferați la spitalul de la Lețcani, la câțiva kilometri de Iași.

Update, ora 21.45. La nivelul Ministerului de Interne s-a format o celulă de criză, sub conducerea lui Raed Arafat. De asemenea, ministrul Nelu Tătaru se află în drum spre Piatra Neamț pentru a coordona de la fața locului acțiunile și pentru a afla ce s-a întâmplat în spital. Între timp, șase pacienți de la Piatra Neamț vor fi primiți pentru îngrijiri în spitalul mobil de la Lețcani, conform managerului Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Update, ora 21.18. Ambulanțele din județele alăturate, Iași și Bacău, au venit în ajutor pentru a transporta răniții. Medicul de la ATI grav rănit va fi transportat la Iași, iar apoi la București.  Opt persoane au decedat din cauza incendiului, două persoane au decedat după ce au fost evacuate, anunță Lucian Micu, managerul spitalului. Șase sunt în stare critică.

Update, ora 20.52. Doi medici și o asistentă sunt în stare critică, conform ultimelor informații. Doctorul de gardă de la ATI are arsuri de 80% pe tot corpul, el fiind îmbrăcat în combinezonul anti-covid, care nu este ignifug.

Update, ora 20.40: Ministrul Nelu Tătaru vorbește despre un scurtcircuit în cazul izbucnirii incendiului.

“Opt decese în salonul în care a avut loc incendiul și două din salonul alăturat. De asemenea, medicul de gardă are și arsuri de gradul patru pe membre. Din primele informații se pare că a fost vorba despre un scurtcircuit. Dintre cadrele medicale mai sunt persoane cu arsuri de gradul unu, doi, tratate la Piatra Neamț.”, explică Nelu Tătaru.

Update, ora 20.30: Numărul de decese crește, în urma evaluării ulterioare a autorităților.

“Zece persoane, din păcate, au fost declarate decedate, iar șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă.”, a declarat Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț.

Un incendiu cumplit a afectat secția ATI a spitalului COVID din Piatra Neamț. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt ISU Neamț, nu se cunoaște deocamdată cauza acestei deflagrații, însă aceasta a afectat cei 15 pacienți aflați la momentul izbucnirii focului în secția de Terapie Intensivă.

“Opt persoane din salonul alăturat au fost evacuate. Nu au suferit arsuri, ci doar au fost probleme de la fum, au inhalat mult fum. S-a intervenit în timpul cel mai scurt. Nu au fost afectate alte saloane, nu mai e cazul să evacuăm alți oameni din spital. Cei opt evacuați sunt doar pacienți, nu cadre medicale. “, declară Mariana irina Popa – purtător de cuvânt ISU Neamț.

În urma incendiului, vorbim despre zece pacienți decedați, restul în stare critică printre care se află și medicul de gardă, afectat și el de incendiu. Acesta din urmă are arsuri de gradul doi și trei pe 80% din suprafața corpului.

“Șapte pacienți au decedat în urma incendiului, unul dintre ei se află în stare gravă, dar și un medic se numără printre cei afectați.” a anuntat Lucian Micu, managerul spitalului din Piatra Neamț

Medicul de gardă este transferat la Iași pentru a primi tratamentul necesar.

“Domnia sa nu este Covid, deci va merge într-o secție de arși obișnuită.”, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Incendiul ar fi izbucnit în urma unei explozii.

“Totul s-a petrecut brusc. Când au ajuns pompierii nu mai era o flacără mare, decât într-un singur colț al încăperii.”, a declarat primarul din Piatra Neamț

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a vorbit despre liniile de oxigen din spitalele COVID care sunt supraîncărcate și suprasolicitate pentru a face față cazurilor numeroase de pacienți infectați cu Covid-19.

Spitalul din Piatra Neamț, afectat de un incendiu teribil foto - ziarulpiatraneamt.ro
Spitalul din Piatra Neamț, afectat de un incendiu teribil
foto – ziarulpiatraneamt.ro

Planul Roșu, declarat la Spitalul din Piatra Neamț

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț s-a manifestat cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Având în vedere numărul de persoane existent internat în secție, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară. Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare. Intervenția este în dinamică, conform purtător de cuvânt ISU Neamț, locotenent Popa Irina.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI