EXCLUSIV

Necazurile se țin lanț pentru Radu Mazăre. Ce se întâmplă cu fostul edil al Constanței în închisoare

Alexandru Catalan 07.04.2021, 19:51
Necazurile se țin lanț pentru Radu Mazăre. Ce se întâmplă cu fostul edil al Constanței în închisoare

Veşti proaste pentru Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei! Șansele de a i se aproba transferul la un penitenciar din Madagascar, așa cum și-ar dori, sunt infime. El se află închis de aproape doi ani, în România, având de ispăşit o pedeapsă de 9 ani, cu privare de libertate, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Avocata Lizeta Haralambie ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre viața din spatele gratiilor a lui Radu Mazăre, aflat acum la Penitenciarul Jilava.

Lizeta Haralambie, avocatul lui Radu Mazăre, a solicitat ca fostul primar să fie trimis în Madagascar, însă judecătorii au respins cererea

Anul trecut, în luna ianuarie, Radu Măzăre a încercat să obţină o contestaţie în anulare a condamnării de nouă ani, dar judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au respins demersul contestaţiei în anulare. El a acuzat atunci autorităţile că a fost extrădat din Madagascar, unde se refugiase în faţa condamnărilor ce se profilau în ţară, “pentru a fi prezentat ca un trofeu înainte de alegeri” şi a adăugat că predarea sa autorităţilor de la Bucureşti este, în opinia sa, una “frauduloasă”. Lizeta Haralambie, avocatul lui Radu Mazăre, a solicitat la rândul ei, ca fostul primar să fie trimis înapoi în Madagascar, pentru a fi reluată procedura de extrădare, însă judecătorii au respins şi această cerere. Clientul ei, Radu Mazăre, a fost adus sub escortă în România, în mai 2019, fiind extrădat din Madagascar, pentru a executa o condamnare de nouă ani de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia.

“Radu Mazăre a ajuns la Penitenciarul Jilava. Momentan, se află în carantină 14 zile”

Lizeta Haralambie susţine însă că va încerca să redeschidă această pistă, fără a putea oferi în prezent mai multe amănunte. Ea a declarat, în exclusivitate pentru impact.ro, că se încearcă obţinerea unui proces pentru Radu Măzăre pe această speţă, dar că lucrurile vor evolua “destul de greu”. Pe de altă parte, după executarea a aproape doi ani din pedeapsă, Radu Măzăre a trecut din regimul închis la cel semi-deschis. Ca atare, Mazăre va avea, de la mijlocul acestei luni cel mai probabil, dreptul de a ieşi la muncă, dacă condiţiile actualei pandemii se vor mai îndulci:

“Radu Mazăre a ajuns mai nou la Penitenciarul Jilava. A părăsit Rahova, unde a avut un regim închis, a trecut pe la cel din Slobozia şi de la finele lui martie e la Jilava. Momentan, el se află în carantină 14 zile şi ca atare stă singur în celulă”, a precizat Lizeta Haralambie.

Radu Mazăre ar putea scăpa din închisoare. Ce s-a întâmplat chiar azi
Radu Mazăre cere transferul într-un penitenciar din Madagascar

”Radu Măzare a fost până acum un deţinut model, nu face fiţe la mâncare, consumă ce primeşte de la penitenciar”

Ea mai spune că Radu Măzare a fost până acum un deţinut model, “fiind disciplinat şi fără nicio abatere înregistrată”.

„Mă bucur pentru el fiindcă a reuşit să treacă cu bine până acum prin pandemia asta fără a contacta boala. Sigur, s-a şi protejat cu mare atenţie, din câte ştiu, păstrând masca cât mai mult posibil şi respectând pe cât posibil şi igiena personală. Cred că are şi o imunitate bună, pe care i-o dă probabil şi stilul său alimentar. Nu face fiţe la mâncare, consumă ce primeşte de la penitenciar, dar are dreptul şi la pachete de acasă, conform legii”, mai spune Lizeta Haralambie.

“Ne cere cărţi, multe cărţi. De istorie, de beletristică, de filosofie. Şi mai pot spune că nici prin gând nu-i trece să-şi scrie memoriile”

În plus, Mazăre se dovedeşte a fi un devorator de cărţi în această perioadă, după cum precizează tot avocatul său. “Ne cere cărţi, multe cărţi. De istorie, de beletristică, de filosofie. Şi mai pot spune că nici prin gând nu-i trece să-şi scrie memoriile. Mai ştiu şi că e atent la ce se întâmplă în ţară şi în lume, fiindcă e mereu informat când discutăm despre un subiect sau altul”. Fostul edil, care va împlini în această vară 53 de ani, are mai multe condamnări în România. Pe lângă pedeapsa definitivă pentru care a şi fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, Radu Mazăre mai are o condamnare de 9 ani şi 10 luni în dosarul “Polaris”, dar această decizie nu e definitivă.

Urmăriți Impact.ro și pe