NATO nu va interveni în războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg: „Alianța trebuie să prevină escaladarea conflictului”

Beatrice Dumitru 17.03.2022, 17:17
NATO nu va interveni în războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg: „Alianța trebuie să prevină escaladarea conflictului”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce războiul din Ucraina intră în a patra săptămână. Întâlnirea a avut loc imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor germani. Șeful NATO a precizat că Alianța are  responsabilitatea de a preveni escaladarea conflictului.

„Nu putem lua de la sine pacea și securitatea”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat că războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a șocat lumea. El a adus un omagiu forșelor de la Kiev și s-a angajat să le sprijine în continuare „pentru a susține dreptul la autoapărare consacrat în Carta ONU”.

De asemenea, Jens Stoltenberg a spus că NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război, dar a avertizat membrii blocului de securitate că „nu putem lua pacea și securitatea de la sine înțelese”.

 NATO nu va interveni în războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg: „Alianța trebuie să prevină escalarea conflictului”
Atacurile Rusiei au distrus Ucraina.

„Miniștrii Apărării au început să se gândească la ce trebuie să facem pentru a ne consolida apărarea și descurajarea pe termen lung. Acest lucru va necesita creșteri majore ale investițiilor în apărare”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit CNN.

NATO nu intervine în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că toată lumea este profund impresionată de soarta oamenilor din Ucraina care fug din calea atacurilor ruse, dar a ținut să precizeze că NATO nu va interveni militar în acest război pentru că ar putea duce la extinderea lui, lucru susținut și de Jens Stoltenberg.

Trebuie clarificat un lucru: NATO nu va interveni militar în acest război”, a spus Olaf Scholz.

Kievul a cerut în repetate rânduri ajutor din partea Europei și a NATO, în special o zonă de excludere aeriană. Alianșa Nord-Atlantică avea grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia si Polonia, dar după invadarea Ucrainei număul acestora s-ar putea dubla, deoarece vrea sa aducă mai multe trupe în aceasta zonă.

Guvernele europene au abordat guvernul SUA și contractorii de apărare pentru a cumpăra arme, inclusiv drone, rachete și sisteme de apărare antirachetă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...