Explicația oficială pentru deturnarea avionului din Belarus. Ce le-au spus piloților oamenii lui Lukașenko

Nicu Stan, Cristi Ionică 25.05.2021, 20:50
Explicația oficială pentru deturnarea avionului din Belarus. Ce le-au spus piloților oamenii lui Lukașenko

Explicația oficială pentru deturnarea avionului din Belarus. Ce le-au spus piloților oamenii lui Aleksandr Lukașenko. Cum a fost păcălit echipajul Ryanair, vedeți în rândurile de mai jos.

Cum a fost păcălit echipajul avionului Ryanair să aterizeze la Minsk, astfel ca Roman Protasevici să fie arestat

A apărut o explicație oficială pentru deturnarea avionului din Belarus. Ce le-au spus piloților oamenii lui Aleksandr Lukașenko.

Bielaruși au transmis echipajului zborului Ryanair că avionul lor avea la bord un dispozitiv explozibil şi i-au ”recomandat” să aterizeze la Minsk, potrivit transcrierii discuţiei între pilot şi turnul de control publicate astăzi.

Cum a convins Belarus echipajul Ryanair sa aterizeze la Minsk
Cum a convins Belarus echipajul Ryanair sa aterizeze la Minsk

Belarus a spus că la bordul avionului Ryanair s-ar afla o bombă

”Avem informaţii de la serviciile speciale care afirmă că o bombă se află la bord şi că ea poate fi activată deasupra Vilniusului”, indică această transcriere în engleză, difuzată de departamentul de transport aerian al Ministerului Transporturilor din Belarus, conform AFP.

Pilotul avionului deturnat a cerut reconformarea mesajului. ”Puteţi repeta acest mesaj?”, răspunde pilotul, căruia apoi i se confirmă informaţia.

Belarus susține că amenințarea cu bombă a fost făcută de Hamas

De asemenea, în timpul discuţiei, controlorul de zbor din Belarus a precizat că informaţia privind prezenţa unei bombe a fost transmisă ”prin e-mail” şi că acest mesaj a fost împărtăşit cu ”mai multe aeroporturi”.

De asemenea, într-un comunicat, Ministerul belarus al Transporturilor a repetat astăzi că este vorba despre un e-mail semnat de organizaţia palestiniană Hamas, în care se spunea că bomba va exploda deasupra Vilniusului dacă Uniunea Europeană va continua să susţină Israelul.

S-a insistat ca avionul să aterizeze la Minsk

Transcrierea discuţiei cu turnul de control atestă că acesta a recomandat cu insistenţă o aterizare la Minsk echipajului Ryanair. Atunci când pilotul a întrebat de la cine vine ”recomandarea” de aterizare, controlorul de zbor a răspuns: ”Sunt recomandările noastre”.

Şeful forţelor aeriene din Belarus, care au interceptat acest zbor cu un avion de vânătoare Mig-29, a anunțat luni că echipajul a luat decizia ”fără ingerinţă externă” şi că zborul Ryanair ar fi putut să aterizeze în Ucraina sau Polonia.

Detrunarea avionului a provocat indignarea UE

Astfel, autorităţile belaruse sunt acuzate că au deturnat acest zbor comercial Atena-Vilnius la Minsk pentru a-l putea aresta pe disidentul Roman Protesevici, un jurnalist de opoziţie, de 26 de ani, care se afla la bordul aeronavei.

Deturnarea avionului a adus un val de indignare din partea UE care a decis să-şi închidă spaţiul aerian avioanelor belaruse, ca sancțiune pentru regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Kremlinul nu vede cu ochi buni decizia UE

De partea cealaltă, despre reacția UE, Kremlinul a transmis marți că este ”regretabilă”.

Nu putem decât să ne exprimăm regretele. Ocolirea spaţiului aerian al unei ţări destul de mari situate în centrul Europei este foarte costisitoare pentru orice companie aeriană”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmăriți Impact.ro și pe