Rusia a decis să își retragă trupele de la granița cu Ucraina. Exercițiul NATO care îngrijorează Moscova

Rusia a decis să își retragă trupele de la granița cu Ucraina. Exercițiul NATO care îngrijorează Moscova

Astăzi, ministrul rus al Apărării a anunțat faptul că Rusia își va retrage trupele de la granișa cu Ucraina și Crimeea. Acesta a mai adăugat faptul că exercițiile militare din zonă au luat sfârșit.

Rusia își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Deși nu se știe numărul exact al trupelor detașate de Rusia la granița cu Ucraina dar și în Crimeea, ministrul a afirmat că exercițiile din acele zone s-au încheiat și că este timpul ca trupele să fie retrase. Acesta a mai adăugat că trupele au reușit să își demonstreze ”abilitatea de a asigura o apărare de încredere”.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest (nr. de la granița cu Ucraina)”, se arată în comunicatul de presă la care a luat parte ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Totodată, Serghei Șoigu a mai precizt că trupele urmează a se întoarce la bază până la data de 1 mai. Totuși, acesta nu a menționat efectivul de trupe care au luat parte la acest exercițiu militar care a speriat un întreg continent, nici faptul dacă toate trupele urmează a fi retrase din zonele respective.

„Consider că obiectivele verificării rapide ale disponibilității sunt îndeplinite”, a mai adăugat ministrul rus al Apărării.

Ministrul Apărării al Rusiei a subliniat totodată că Rusia este cu garda sus cu privire la activitățile pe care NATO le întreprinde în Europa de Est. Acesta a afirmat că monitorizează ”îndeaproape desfășurarea trupelor NATO în zonele în care se vor desfășura exercițiile Defender Europe-2021”. Astfel, Rusia va ”răspunde în mod adecvat la toate schimbările din apropierea frontierelor rusești”.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe a incurajat tarile vestice sa continue sanctiunile impotriva Rusiei
Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe a incurajat tarile vestice sa continue sanctiunile impotriva Rusiei

Mișcarea Rusiei este catalogată drept o provocare militară

Impresionanta mișcare militară a Rusiei a atras nenumărate critici din partea țărilor vestice. Desfășurarea de trupe rusești a fost considerată o amenințare pentru Ucraina, având în vedere că încă din 2014, se află în conflict cu aceasta. În acel an, Rusia a anexat Crimeea și totodată a susținut forțele pro-ruse din Donbas.

Mișcarea Rusiei este văzută de către unii critici drept o provocare militară, fiind înțeleasă drept un mesaj trimis către noua administrație a SUA, administrația Biden. După cum afirmă NATO, această desfășurare a Rusiei este cea mai mare, din 2014, atunci când Moscova a acordat sprijin separatiștilor din estul Ucrainei în scopul de a anexa Crimeea.

Tensiunile iscate între Rusia și Ucraina din ultima perioadă au atins un risc destul de mare și exista posibilitatea ca acestea să se transforme într-un real conflict deschis, având în vedere că au fost încălcate mai multe reguli ale armistițiului. Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe a încurajat țările vestice să continue sancțiunile împotriva Rusiei.

Dmytro Kuleba este îngrijorat că Rusia va continua să desfășoare trupe în zonă. Moscova a negat că aceste exerciții ar putea reprezenta o amenințare și totodată a avertizat Kievul să nu încerce să preia zona care este controlată de către rebelii pro-ruși. Această acțiune ar obliga Rusia să intervină în scopul de a-și proteja civilii din regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe