Companiile aeriene refuză să mai zboare deasupra Belarusului. ”Tarom-ul” lui Lukașenko, interzis în Marea Britanie

Nicu Stan, Aurora Popa 25.05.2021, 15:52
Companiile aeriene refuză să mai zboare deasupra Belarusului. ”Tarom-ul” lui Lukașenko, interzis în Marea Britanie

Companiile aeriene refuză să mai zboare deasupra Belarusului. ”Tarom-ul” lui Lukașenko, interzis în Marea Britanie. Totul a pornit de la deturnarea avionului pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

UE nu își mai lasă avioanele să tranziteze Belarus. Ce măsură în plus a luat Marea Britanie

Companiile aeriene refuză să mai zboare deasupra Belarusului, iar ”Tarom-ul” lui Lukașenko, compania Belavia, are interzis în Marea Britanie. Companii aeriene din Europa și, nu doar, au reacționat la deturnarea de către regimul Alexandr Lukașenko a unui avion de linie pentru arestarea unui disident politic-Roman Protasevici.

Astfel, companii precum Air France și Lufthansa au anunțat că avioanele lor nu vor mai trece prin spațiul aerian al Belarusului, informează Reuters.

Roman Protasevici si Sofia Sapega, retinuti in Belarus
Roman Protasevici si Sofia Sapega, retinuti in Belarus

Nici Singapore Airlines nu vrea să mai audă de Belarus

În plus, printre companiile care au anunțat că nu vor mai intra în spațiu Belarusului se numără și Singapore Airlines. Compania aviatică își va modifica traiectoria zborurilor din Europa pentru a evita Belarus. În plus, Singapore Airlines anunță că va continua să urmărească cu atenție incidentul.

În plus, companiile europene Air France, Lufthansa, SAS, AirBaltic, KLM și Finnair au anunțat, de asemenea că avioanele lor nu vor mai zbura prin Belarus, anunțând că caută rute ocolitoare ca să evite Belarus.

UE cere eliberarea imediată a lui Roman Protasevici

Liderii europeni au aprobat, ieri seară, impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului. Aceștia cer eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Aceștia doi au arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care aceștia călătoreau. Aeronava efectua zborul Atena-Vilnius.

Ce este mai grav pentru Belarus este că avioanele companiilor din țară nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din Europa.

Belavia, ”Tarom-ul” Belarusului nu mai are ce căuta în Marea Britanie

Nu în ultimul rând, Regatul Unit a anunțat că transmite instrucțiuni companiilor britanice pentru a opri zborurile în spațiul aerian al Belarusului. În plus, Regatul Unit va suspenda permisul de zbor pentru compania națională din Belarus, Belavia.

Belarusul a trimis, duminica trecută, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla disidentul Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

Roman Protasevici, reținut în Belarus

Aeronava, care efectua un zbor Atena-Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar exista o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. Când a aterizat, jurnalistul Roman Protasevici a fost reținut de către autoritățile din Belarus.

Urmăriți Impact.ro și pe