NASA te ajută să vezi poluarea cu alți ochii: cum se măsoară calitatea aerului în 2023

Gabriel Peneș 10.04.2023, 15:35
NASA te ajută să vezi poluarea cu alți ochii: cum se măsoară calitatea aerului în 2023

NASA a lansat, vinerea trecută, un instrument inovator pentru măsurarea calității aerului. Acesta se numește TEMPO și a fost plasat pe orbita geostaționară a Pământului, la aproximativ 38.000 de kilometri de Terra. TEMPO va urmări gradul de poluare din America de Nord, până la nivelul unui cartier de locuințe.

NASA te ajută să vezi poluarea cu alți ochii

NASA a lansat cu succes, pe 7 aprilie, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, construită de SpaceX, instrumentul numit Tropospheric Emissions Monitoring of Pollution (TEMPO), conform nasa.gov.ro.

Dispozitivul TEMPO poate urmări gradul de poluare a aerului din America de Nord până la nivelul cartierului și va fi „cu ochii” pe o serie de substanțe poluante precum dioxidul de azot, formaldehida și ozonul. Acestea formează ceea ce denumim smog. NASA a anunțat că instrumentul va deveni funcțional începând cu finalul lunii mai sau în cursul lunii iunie.

Datele colectate de TEMPO vor fi folosite de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă și alte agenții responsabile cu combaterea poluării atmosferice.

„TEMPO va măsura poluarea și calitatea aerului în toată America de Nord, la fiecare oră din timpul zilei, de la Puerto Rico până la nisipurile bituminoase din Canada”, a declarat Kevin Daugherty, managerul proiectului TEMPO de la NASA.

NASA te ajută să vezi poluarea cu alți ochii: cum se măsoară calitatea aerului în 2023
Instrumentul TEMPO, lansat de NASA, ce va măsura nivelul de poluare a aerului deasupra Americii de Nord, a fost transportat pe orbita geostaționară a Pământului cu ajutorul unei rachete SpaceX

Cum se măsoară calitatea aerului în 2023

O caracteristică unică a TEMPO, care are aproximativ dimensiunea unei mașini de spălat și a fost descris drept un laborator de chimie în spațiu, este că va fi găzduit pe un satelit de comunicații Intelsat de pe orbita geostaționară, aflată la 35.786 kilometri deasupra ecuatorului.

„Orbita geostaționară este o orbită obișnuită pentru sateliții meteorologici și sateliții de comunicații, dar un instrument de măsurare a calității aerului care măsoară gazele nu a ajuns încă acolo”, a spus Caroline Nowlan , fizician atmosferic la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian.

Sateliții de monitorizare a poluării existenți se află pe orbita joasă a Pământului, ceea ce înseamnă că pot furniza observații doar o dată pe zi, la o oră fixă.

„Putem obține măsurători, să zicem, peste New York City la 1:30 după-amiaza. Dar acesta este doar o intrare date asupra orașului New York pe întreaga zi”, a mai spus Nowlan.

„Lucrul grozav la TEMPO este că, pentru prima dată, vom putea face măsurători la fiecare oră în America de Nord, așa că vom putea vedea ce se întâmplă pe parcursul unei zile întregi, atât timp cât soarele este pe cer.”

TEMPO va putea măsura nivelul poluării atmosferice până la o rezoluție spațială de 4 mile pătrate (10 kilometri pătrați) sau până la nivelul cartierului. El va avea multiple aplicații, de la măsurarea nivelurilor atmosferice a diferiților poluanți, până la furnizarea de prognoze privind calitatea aerului și sprijinirea dezvoltării strategiilor de control a emisiilor.

TEMPO va putea, de asemenea, să urmărească poluarea cauzată de incendiile de vegetație, care devin din ce în ce mai comune și dăunătoare ca urmare a schimbărilor climatice. El va face parte dintr-un grup mai mare de instrumente TEMPO, care include un dispozitiv sud-coreean, GEMS, care a fost deja lansat în 2020, și monitorizează poluarea din Asia, și unul ce va fi lansat în 2024 de către Agenția Spațială Europeană, cunoscut sub numele de Sentinel-4, ce va monitoriza calitatea aerului de deasupra Europei și Africii de Nord.

Sursa foto: Facebook/NASA

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....