Viaţa pe Pământ peste trei decenii, una greu de imaginat. Foamete şi schimbări climatice importante: „Urmează ce e mai rău”

Ana Ionescu, Anca Lupescu 25.06.2021, 12:30
Viaţa pe Pământ peste trei decenii, una greu de imaginat. Foamete şi schimbări climatice importante: „Urmează ce e mai rău”

Viață pe Pământ vă fi una greu de imaginat peste 30 de ani, avertizează specialiștii. Tabloul creionat este unul apocaliptic căci se anunță foamete și schimbări climatice importante. Dacă nu se vor lua măsuri imediat, există riscul ca viața pe Terra să dispară treptat.

Viața pe Terra peste 30 de ani va fi dominată de crize și foamete

Schimbările climatice au produs deja modificări ireversibile pe Pământ. Specialiștii avertizează că depăşirea cu 1,5 grade Celsius a temperaturii medii ar putea antrena “treptat, consecinţe grave, timp de secole, uneori ireversibile”. În marile orașe, această creștere a temperaturilor, cu 1,5 grade Celsius, ar putea duce la penurie de apă. Schimbările climatice sunt în continuă desfășurare, iar viața pe Terra în următoarele 30 de decenii va suferi modificări importante, chiar dacă vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră, arată un raport realizat de specialiştii de la Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU, obținut de AFP.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, scrie GIEC.

În prezent temperaturile medii au atins 1,1 grade Celsius, iar efectele sunt deja foarte grave și se manifestă din ce în ce mai puternic. Oamenii și toate ființele vii de pe Pământ vor avea cel mai mult de suferit din cauza schimbărilor climatice.

„Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, se arata în raportul GIE.

Viata pe Pamant peste trei decenii, una greu de imaginat. Foamete si schimbari climatice importante2
Viata pe Pamant peste trei decenii, una greu de imaginat. Foamete si schimbari climatice importante

Se preconizează catastrofe naturale pe multe continente

În același raport, specialiștii notează că în viitorul apropiat, unele state, precum estul Braziliei, Asia de Sud-Est, Marea Mediterană, China centrală și aproape toate zonele de coastă, se vor confrunta cu catastrofe naturale simultane: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari. Tabloul creionat de specialiștii GIEC este unul mult mai alarmist decât cel realizat în 2014. Acesta are ca scop influențarea deciziilor politice privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

Documentul, care cuprinde 4000 de pagini, va fi publicat oficial în februarie 2022, după ce va primi aprobarea celor 195 de state membre. Previziunile sunt sumbre și, potrivit raportului, chiar și o creștere cu 2 grade Celsius a temperaturilor medii, va duce la foametea a 80 de milioane de persoane până în 2050 și alte 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

„Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor şi a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunităţi, companii, instituţii şi guvern. Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul”, concluzionează experţii GIEC

Urmăriți Impact.ro și pe