Un stat european este considerat principalul responsabil pentru poluarea ridicată. Activitatea sa produce cele mai multe gaze cu efect de seră

Mihnea Tălău, Coteț Alexandru 30.03.2023, 18:04
Un stat european este considerat principalul responsabil pentru poluarea ridicată. Activitatea sa produce cele mai multe gaze cu efect de seră

Potrivit unui studiu realizat de Transport & Environment, utilizatorii de avioane private din Marea Britanie au emis anul trecut mai multe gaze cu efect de seră dăunătoare decât în orice altă țară europeană.

Zborurile cu avioane private poluează cel mai mult

Zborurile private care au decolat de pe teritoriul britanic au crescut anul trecut cu 75% față de cifra din 2021 – ceea ce înseamnă un total de 90 256 de zboruri care au emis jumătate de milion de tone de dioxid de carbon, au calculat experții.

Avioanele folosite de bogați și faimoși sunt de până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale per pasager și de 50 de ori mai poluante decât trenurile, se arată în studiul amintit.

Noua analiză comandată de Greenpeace a arătat că Marea Britanie este prima țară din Europa în ceea ce privește zborurile cu avioane private, anul trecut decolând unul la fiecare șase minute.

Utilizarea avioanelor private și emisiile de dioxid de carbon ale acestora sunt în creștere pe întreg continentul, însă Marea Britanie are cea mai aglomerată rută, cea mai poluantă și, în general, cele mai multe zboruri, conform studiului.

Cum arată aeronava prezidențială cu care Klaus Iohannis a zburat în Japonia. Are și sală de cinema, imagini spectaculoase din interior. Galerie foto

Marea Britanie are cele mai multe zboruri private

Analiza efectuată pentru Greenpeace a arătat că, în Europa, Marea Britanie are cele mai multe zboruri private, cele mai mari emisii și cea mai aglomerată rută. Zborurile între Londra și Paris au fost cele mai populare, totalizând 3.357 de zboruri.

Raportul spune că, în întreaga Europă, călătoriile efectuate de cei bogați și faimoși cu propriile lor aeronave au crescut de la 350.000 de zboruri în 2021 la peste 570.000 anul trecut – o creștere de 64% – iar emisiile de dioxid de carbon ale acestora au crescut de peste două ori în aceeași perioadă, ajungând la peste 3,3 milioane de tone.

Cele 10 țări cu cele mai multe zboruri cu avioane private din Europa au fost Marea Britanie, Franța și Germania, urmate de Italia, Spania, Elveția, Austria, Grecia, Olanda și Belgia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...