Mutarea făcută de Coreea de Nord cu doar câteva ore înainte de finalul anului. Tensiunile escaladează în peninsulă

Ana Anitoiu, Cosmin Chelu 31.12.2022, 20:22
Mutarea făcută de Coreea de Nord cu doar câteva ore înainte de finalul anului. Tensiunile escaladează în peninsulă

Coreea de Nord a făcut o mutare cu doar câteva ore înainte de finalul anului. Armata sud-coreeană a transmis un anunț neașteptat la trecerea dintre ani. Tensiunile escaladează în peninsulă chiar de Revelion.

Ce mutare a făcut Coreea de Nord de Revelion

Armata sud-coreeană a anunțat, sâmbătă, că trei rachete balistice au fost lansate de către Coreea de Nord spre mare, la est de Peninsula Coreeană, sâmbătă, în jurul orei locale 8 dimineața.

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Phenian, conform șefilor de stat major din Coreea de Sud.

Lansările celor trei rachete balistice vin la cinci zile după ce Coreea de Nord a intrat cu drone în spaţiul aerian al Coreei de Sud pentru prima dată din anul 2017.

De altfel, aceste lansări au fost cele mai recente dintr-un număr fără precedent de teste cu rachetă făcute de Coreea de Nord pe parcursul acestui an, în timp ce Phenianul continuă să dezvolte arme pe fondul speculațiilor că ar putea testa o armă nucleară pentru cea de-a șaptea oară.

Kim Jong-Un ignora total avertimentele SUA. Coreea de Nord trage a doua racheta suspectata in sase zile
Kim Jong-Un

Oficialii din Coreea de Sud, despre această mutare a vecinilor de la nord

Conform armatei sud-coreene, rachetele au zburat aproximativ 350 de kilometri. Anterior, Garda de coastă din Japonia a declarat că o rachetă a căzut în mare. Această mutare a Coreei de Nord a crescut tensiunile din peninsulă.

„Lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord este o provocare gravă care subminează pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană, precum şi în cadrul comunităţii internaţionale”, a transmis Statul Major al Coreei de Sud.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud s-au deteriorat de când guvernul conservator al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat mandatul în luna mai, făcând promisiunea să adopte o atitudine mai dură faţă de Phenian.

De cealaltă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-un a supravegheat o mare parte din dezvoltarea recentă a programului său militar. Acesta a spus recent că își dorește ca țara lui să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume, numind Coreea de Nord un „stat nuclear ireversibil”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...