Mucenici moldovenești, rețeta originală. Secretul ca să iasă pufoși și delicioși

Emanuela Pană 05.03.2024, 15:30
Mucenici moldovenești, rețeta originală. Secretul ca să iasă pufoși și delicioși

În fiecare an, pe data de 9 martie, întreaga Românie celebrează Mucenicii, o sărbătoare cu rădăcini adânci în tradiția ortodoxă, care îmbină credința cu gastronomia. Dacă te afli în căutarea unei experiențe culinare autentice, îți propunem să încerci rețeta originală de mucenici moldovenești.  

Despre mucenicii moldovenești opăriți

Odată cu sosirea primăverii, gospodăriile se umplu de aroma îmbietoare a mucenicilor, o tradiție veche care aduce omagiu celor 40 de sfinți mucenici din Sevastia, care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Această sărbătoare, celebrată pe 9 martie, este prilejul perfect pentru a te delecta cu o rețetă autentică, plină de istorie și savoare. 

Mucenicii moldovenești se disting prin forma lor specifică de opt, simbolizând infinitul, dar și prin modul de preparare. Acest desert este îndulcit generos cu miere și presărat cu nucă măcinată, ceea ce oferă o textură moale și un gust dulceag, îmbogățit de aroma nucilor. Tradițional, acești mucenici sunt o mărturie a ospitalității și a bogăției culturale în Moldova. 

Citește și: Cum se face aluatul pentru mucenici ca să iasă pufoși. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi

Mucenici moldovenești, rețeta originală 

Pentru a te bucura de gustul autentic al mucenicilor moldovenești, este esențial să urmezi rețeta tradițională, veche de 100 de ani.  

Mucenici moldovenesti
Mucenici moldovenesti, ingrediente si mod de preparare

Ingrediente: 

  • 1 kg de făină; 
  • 2 pahare de apă călduță; 
  • 50 gr de drojdie proaspătă; 
  • 1 pahar de zahăr; 
  • 2 plicuri zahăr vanilat; 
  • Coajă rasă de la o lămâie; 
  • 1 pahar de ulei; 
  • Pentru uns: miere și nuci măcinate. 

Mod de preparare: 

  • Într-un bol mare, dizolvă drojdia în apă călduță împreună cu o lingură de zahăr. Lasă amestecul să stea timp de 10 minute, până începe să se formeze spuma; 
  • Adaugă treptat făina, restul de zahăr, zahărul vanilat, coaja de lămâie și uleiul, amestecând bine după fiecare adăugare. Frământă aluatul până devine elastic și se desprinde de pe pereții vasului; 
  • Acoperă aluatul și lasă-l să crească într-un loc călduros pentru aproximativ 1-2 ore, sau până își dublează volumul; 
  • Modelază aluatul în formă de opt și așază mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; 
  • Coace la 180°C timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii; 
  • Imediat ce sunt scoși din cuptor, unge mucenicii cu miere și presară nuci măcinate pe deasupra. 

Vezi și: Cât trebuie fierți mucenicii ca să iasă perfecți. Trucul celor mai iscusite gospodine

Mucenici muntenești, rețeta Sandei Marin  

Pentru a completa tabloul tradițiilor culinare românești, nu putem omite varianta muntenească a mucenicilor.  

Ingrediente: 

  • 1/2 kg de făină; 
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu; 
  • apă călduță (cantitatea necesară pentru a obține o cocă potrivit de tare); 
  • 1 vârf de cuțit de sare; 
  • vanilie; 
  • 1 lingură de zahăr; 
  • esență de rom; 
  • coajă de lămâie rasă; 
  • nuci măcinate (pentru servire); 
  • zahăr și praf de scorțișoară (pentru servire). 

Mod de preparare 

Pregătirea aluatului: 

  • Într-un bol mare, amestecă 1/2 kg de făină cu 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu, dizolvat în prealabil în puțină apă călduță; 
  • Adaugă un vârf de cuțit de sare; 
  • Începe să adaugi apă călduță, treptat, amestecând continuu, până când obții o cocă potrivit de tare; 
  • Frământă bine aluatul, apoi lasă-l să se odihnească timp de o oră. 

Modelarea mucenicilor: 

  • Pe o suprafață presărată cu făină, întinde aluatul într-o foaie; 
  • Folosind forme speciale, decupează inele sau colăcei în formă de 8; 
  • Așază mucenicii decupați pe un șervet și lasă-i să se usuce puțin, de preferat de pe o zi pe alta. 

Fierberea mucenicilor: 

  • Fierbe mucenicii în apă cu puțină sare, la foc mic, pentru a evita sfărâmarea lor; 
  • Când sunt aproape fierți, adaugă vanilie și o lingură de zahăr; 
  • După ce au fiert complet, dă oala deoparte și lasă conținutul să se răcească, acoperit. 

Aromatizarea și servirea: 

  • Adaugă esență de rom, coajă de lămâie rasă și nuci măcinate; 
  • Servește mucenicii în farfurii adânci, ca o supă dulce; 
  • Adaugă, după gust, în farfurie, nuca măcinată, zahăr și praf de scorțișoară, arată dulceromanie.ro

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...