Cât trebuie fierți mucenicii ca să iasă perfecți. Trucul celor mai iscusite gospodine

Emanuela Pană 08.03.2023, 16:36
Cât trebuie fierți mucenicii ca să iasă perfecți. Trucul celor mai iscusite gospodine

Pe lângă primăvară, luna martie aduce după sine numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. Astfel, pe 9 martie, gospodinele fac mucenici, pe care îi duc la biserică pentru a fi sfințiți înainte de a fi consumați în familie. În timp ce în Moldova se prepară mucenici copți, din aluat de cozonac, unși cu miere și nucă măcinată, în Dobrogea și Muntenia femeile fac mucenici fierți. Află, în continuare, cât trebuie fierți mucenicii.  

Tradiții și obiceiuri de ziua Sfinților Mucenici  

În România, la data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei 40 de Mucenici, soldați romani uciși în Sevastia, în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola. Pe 9 martie, de asemenea, gospodinele din toate colțurile țării prepară și împart mucenici copți sau fierți, conform tradiției. 

Mucenicii sunt asemenea unei prăjituri, unși cu miere și nucă sau un aluat în forma cifrei 8 – o stilizare a formei umane, fiert în apă cu mirodenii și nucă. După ce sunt binecuvântați în biserică, mucenicii sunt împărțiți rudelor, vecinilor și celor nevoiași, pentru pomenirea celor morți, precum și pentru recolte bogate. 

De Ziua Sfinților 40 de Mucenici se fac preparate alese și se consumă 40 de pahare de vin, conform obiceiului din moși-strămoși. Se zice că acesta reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Tot în ziua de Mucenici se fac praznice și se împart alimente, iar pe lângă clasicii mucenici, gospodinele oferă săracilor fasole, nuci, poame și alune.  

Cum se face coca pentru mucenici? 

În fiecare an, la data de 9 martie, când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc cei mai delicioși mucenici, ziși și sfințișori sau bradoși, în funcție de zonele țării. Dacă vrei ca anul acesta să îți surprinzi familia cu un desert tradițional savuros, îți spunem noi cum se face aluatul și cât trebuie fierți mucenicii pentru a nu da greș.  

Pentru o rețeță de succes a mucenicilor muntenești (fierți) ai nevoie de următoarele ingrediente: 300 g făină, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade), sare, 2,5 l apă, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorţişoară, esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare. 

Citește și: De ce seamănă mucenicii cu cifra 8. Există o semnificație specială

Cât trebuie fierți mucenicii?  

În continuare, se pune făina într-un vas și se adaugă un vârf de cuțit de sare. Apoi, se adaugă apă în mijloc. Se amestecă ingredientele și se frământă aluatul până devine elastic. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adaugă o lingură. După ce aluatul s-a răcit complet, se mută pe blatul de lucru ușor înfăinat și se împarte în biluțe.  

Cat trebuie fierti mucenicii
Cat trebuie fierti mucenicii

Din fiecare biluță se formează șiruri lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un șiret), care se „împletesc“ ulterior în formă de opt. Dacă aveți, puteți folosi, în mod evident, aparatul special în formă de opt. Se lasă mucenicii la uscat până a doua zi.  

După ce timpul s-a scurs, se pune pe foc o oală cu apă, zahăr, coajă rasă de lămâie și portocală și un vârf de cuțit de sare. Când siropul începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Acum, atenție la timpul de fierbere! Iată cât trebuie fierți mucenicii: se fierb sfințișorii în apa cu zahăr și mirodenii, la foc mic, iar după ce se ridică la suprafață, se mai lasă pe foc 3-4 minute (nu mai mult).  

Se stinge focul, se adaugă esența de rom, scorțișoara și 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se servesc, se mai adaugă nucă în farfurie.  

Mucenicii muntenești fierți, preparați în partea de sud a țării, în special în zona Munteniei, sunt diferiți de mucenicii moldovenești, deoarece sunt fierți și se fac cu zeamă gustoasă și aromată. Însă, pentru cei/cele cărora, din diferite motive, nu le plac mucenicii fierți, am pregătit și o rețetă de mucenici copți, cum se găsesc ei în Moldova.  

Vezi și: Cei 40 de Mucenici. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare?

Rețetă de mucenici moldovenești 

Mucenicii moldovenești, cu miere și nucă măcinată, se fac din aluat de cozonac și se modelează în forma cifrei 8 – o stilizare a formei umane. Rețeta de mucenici moldovenești sau sfințișori se prepară foarte ușor și nu necesită multe ingrediente. 

Ingrediente:   

  • 1 kg de faină;  
  • 400 – 450 ml de lapte;  
  • 50 g de drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată);  
  • 3 – 4 ouă;  
  • 125 g de zahăr;  
  • 75 g unt sau 50 ml de ulei;  
  • Coaja de la o lămâie;  
  • 1 esenţă de vanilie.   

Pentru ornat: 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom.  

Pentru sirop: 200g de miere şi 200 g de nucă măcinată pentru presărat deasupra colacilor.   

Mod de preparare:  

  • Se pregătește maiaua înmuind drojdia cu puțin lapte, după care se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă bine ingredientele și se lasă deoparte pentru 15 minute;  
  • După ce a crescut, se adaugă făină, ouă și restul de zahăr peste maia. Se toarnă și laptele, puțin câte puțin, și se frământă până se obține un aluat omogen;  
  • Se adaugă untul la temperatura camerei (sau cei 50 de ml de ulei) și se frământă în continuare aluatul. Când coca este gata, se lasă la crescut, la căldură, aproximativ o oră, până ce își dublează volumul;  
  • Până crește aluatul, se face siropul. În acest sens, se pune pe foc apa cu zahărul și se lasă să fiarbă câteva minute. Se oprește focul și se adaugă coaja de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom;  
  • După ce aluatul a crescut, se mai frământă puțin și se formează bile (mai mici sau mai mare, în funcție de preferințe), care se întind în batonașe din care se formează 8-uri;  
  • Se așează mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut circa 20 de minute. Mai apoi, se ung cu ou și se dau la cuptor la foc mediu. Mucenicii sunt gata când capătă o culoare aurie;  
  • După ce s-au răcit, peste colaci se toarnă siropul strecurat în mod uniform și se lasă deoparte 15 minute, timp în care se absoarbe siropul. Se ung mucenicii cu miere și se presară nucă măcinată deasupra. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...