Conform calendarului creștin-ortodox, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți în fiecare an, la data de 9 martie. Există multe tradiții respectate în această zi, însă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este pregătirea mucenicilor. Indiferent de modul de preparare, acești colăcei în formă de 8 sunt extrem de delicioși. Totuși, trebuie să știi cum se face aluatul pentru mucenici, dacă vrei să iasă pufoși.
Pe 9 martie, gospodinele din toate colțurile României pregătesc mucenici delicioși. În funcție de zonă, aceștia pot fi copți în cuptor sau fierți. De exemplu, în zona Dobrogei, mucenicii se fierb în apă cu zahăr și alte condimente. În schimb, gospodinele din zona Moldovei îi coc în cuptor, iar apoi îi ung cu miere de albine. Indiferent de zona în care sunt pregătiții, mucenicii nu lipsesc de pe mesele românilor la sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici.
În articolul de astăzi veți afla cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești. Aceștia sunt cunoscuții pentru aluatul lor moale, pufos și însiropat. În caz că nu știați deja acest lucru, mucenicii moldovenești se prepară de obicei din aluat de cozonac. Apoi se coc în cuptor, după care se ung cu miere și nucă.
Rețeta de mucenici începe cu prepararea unui aluat de cozonac, însă modul de preparare al acestuia este puțin diferit. În unele zone, gospodinele frământă o parte din aluat în modul obișnuit, iar cealaltă parte o opăresc. Cum se procedează?
Mai întâi, cantitatea de apă necesară la prepararea aluatului se pune la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, se adaugă jumătate din cantitatea de făină de grâu, se lasă să se tempereze bine, iar apoi se amestecă cu restul de făină și celelalte ingrediente.
Este important ca aluatul să stea destul timp la crescut. La fel ca și în cazul aluatului de cozonaci, aluatul pentru mucenici trebuie să își dubleze volumul. Astfel, mucenicii vor ieși moi, pufoși și foarte gustoși.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că este recomandat să le scoatem din frigider cu cel puțin o oră înainte de frământare. De asemenea, făină folosită trebuie să fie de calitate superioară.
Înainte de a fi amestecat cu drojdie, laptele pentru maia trebuie neapărat încălzit. În compoziție putem adăuga chiar și o linguriță de oțet, dacă dorim ca aluatul pentru mucenici să fie mai fraged. Pentru ca mucenicii să iasă pufoși și să nu se ardă, trebuie să îi coacem la foc potrivit, iar sub tava lor vom pune o tavă cu apă.
Acum că am stabilit toate aceste aspecte, haideți să vedem cu se face aluatul pentru mucenici moldovenești.
Ingrediente pentru aluat de mucenici pufos:
După ce ne-am asigurat că toate ingredientele sunt la temperatura camerei, ne apucăm de făcut maiaua. Așadar, într-un bol punem drojdia sfărâmată și puțin lapte călduț. Peste acestea vom adăuga puțin zahăr și 1-2 linguri de făină. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm maiaua la dospit vreme de 15 minute.
Într-un bol mai mare punem făina cernută, maiaua, zahărul , ouăle și un praf de sare și începem să frământăm aluatul. Laptele se adaugă treptat în timpul frământării. Adăugăm untul rupt în bucăți mici și continuăm să frământăm. Când aluatul are o consistență omogenă și este moale și elastic, îl acoperim cu un prosop curat și îl lăsăm la dospit până când își dublează volumul (aproximativ 60 de minute).
După ce a crescut, transferăm aluatul pe masa de lucru. Din acesta vom forma bile potrivite, pe care ulterior le vom întinde sub forma unor batoane, iar din acestea formăm mucenicii. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt așezăm mucenicii și îi lăsăm să mai crească vreme de aproximativ 20 – 25 de minute. După ce s-a scurs acest timp, ungem mucenicii cu ou și îi dăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, până capătă o culoare aurie.