Morile de făină din Fâșia Gaza, puse la pământ din cauza conflictului ruso-ucrainean

Elena Avramescu 23.05.2022, 14:28
Morile de făină din Fâșia Gaza, puse la pământ din cauza conflictului ruso-ucrainean

La trei luni de la invazia rusă a Ucrainei, care a blocat accesul la grâul de la Marea Neagră, la prețuri mai mici, proprietarii a cinci mori din Fâșia Gaza palestiniană simt căldura în timp ce încearcă să-și reaprovizioneze stocurile. Prețurile au crescut cu aproximativ 20%, ceea ce înseamnă că cele cinci fabrici din teritoriu se luptă să concureze cu stocurile importate vândute la prețuri puțin mai ieftine din Egipt și Cisiordania, care au costuri de producție mai mici decât Gaza.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei are consecințe și în Fâșia Gaza

Abdel-Dayem Abu Awwad, directorul general al celei mai mari companii AL-Salam Mills din Gaza, a declarat că criza i-a forțat să-și concedieze majoritatea celor 54 de lucrători și să scurteze programul de lucru.

„Capacitatea noastră era de 400 de tone de grâu pe zi sau 300 de tone de făină… În zilele noastre, a scăzut la doar 10 până la 20% din aceasta”, a declarat el pentru Reuters la unitatea din sudul Gazei, unde majoritatea mașinile au fost oprite.

Un sac de făină de 50 kg (110 lbs) de la morile sale costă 120 de șekeli (35,91 dolari), în timp ce făina importată din Egiptul vecin și Cisiordania ocupată costă cu aproximativ 10 șekeli mai puțin. Înainte de conflictul din Ucraina, un sac de făină se vindea cu 97 de șekeli.

„Motivul principal este războiul ruso-ucrainean. Am avut magazine două-trei luni, dar când s-au epuizat am fost obligați să cumpărăm grâu la prețuri noi și a fost foarte mare”, a declarat el pentru Reuters.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu, iar întreruperile de livrare cauzate de război au dus la creșterea prețurilor în întreaga lume.

Razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei are consecinte si in Fasia Gaza
Razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei are consecinte si in Fasia Gaza

Criza a coincis cu începerea recoltei proprii de grâu din Gaza, dar recolta anuală abia acoperă cererea de o săptămână în enclava de coastă, care găzduiește 2,3 milioane de oameni și consumă până la 500 de tone de făină pe zi.

În satul Mughraqa din centrul Fâșiei Gaza, Amani Ayyad, o mamă cu șase copii, a spus că întreaga creșterea prețului făinii este dăunătoare.

„Prețurile uleiului de gătit, făinii și zahărului au crescut. Am tolerat blocada și divizarea, dar ce pot face oamenii când nu au mâncare? Aceasta este o moarte lentă”, a declarat Ayyad pentru Reuters.

Două treimi dintre locuitori din Gaza depind de ajutorul oferit de Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorare și Lucrări UNRWA, care include distribuția trimestrială de alimente către familiile de refugiați. Până acum, a menținut livrările, dar a solicitat fonduri suplimentare de la statele donatoare pentru a acoperi prețurile în creștere.

„Dacă ajutorul UNRWA se oprește sau ar fi amânat, ar exista o criză, deoarece refugiații sunt dependenți de aceasta”, a spus Samir Al-Adham, 44 de ani, tată a patru copii, vorbind la un centru de distribuție de alimente din tabăra de refugiați Beach.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...