Moment de răscruce pentru profesorii din România. De ce au nevoie pentru a face meditaţii. ANAF a spus clar

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 17.11.2021, 08:38
Moment de răscruce pentru profesorii din România. De ce au nevoie pentru a face meditaţii. ANAF a spus clar

Profesorii din România nu vor mai putea face meditații bazându-se doar pe o înțelegere cu familiile elevilor pe care îi pregătesc în afara orelor de la școală. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a luat în vizor și le-a impus o regulă ce îi va afecta financiar pe cei mai mulți dintre ei.

De ce au nevoie profesorii din România pentru a face meditații

ANAF a anunțat că profesorii care fac meditații trebuie să aibă o casă de marcat, să-și declare veniturile și să plătească impozit pentru acestea. Vestea i-a nemulțumit pe cei mai mulți dintre ei, în contextul în care doar deschiderea unui PFA sau SRL i-ar costa între 500 și 2.000 de lei.

Reprezentanții profesorilor au spus că Fiscul ar trebui să se concentreze pe adevăraţii evazionişti fiscali din țară și nu pe cadrele didactice, ale căror salarii nu cresc conform legii.

Moment de rascruce pentru profesorii din Romania. De ce au nevoie pentru a face meditatii. ANAF a spus clar
Un profesor alaturi de elevi, intr-o sala de clasa

Ce sumă de bani a cheltuit un profesor care dă meditații ca să intre în legalitate

Un profesor de matematică în vârstă de 38 de ani, care în ultimii doi ani și-a câștigat banii doar din meditații, a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate și a explicat că nu i-a fost ușor să obțină o casă de marcat și un SRL. Bărbatul a dezvăluit câți bani a cheltuit.

„Nu poți să o faci singur, pentru că ai nevoie de atâtea aprobări, încât e aproape imposibil. Mi-am luat casă de marcat, a durat 5 zile să îmi vină din nu știu ce depozit, am fiscalizat casă de marcat, trebuie să te duci la vreo 3 sucursale de ANAF să faci asta. Eu lucrez puțin pe zi, cu câte un singur elev. Dar totuși mi s-a părut normal să întrăm într-o legalitate”, a spus profesorul la Antena 3.

Cadrul didactic a adăugat că a cheltuit 1.800 de lei pentru a intra în legalitate. În afară de acești bani, profesorul îi plătește câte 100 de lei pe lună unei contabile și scoate din portofel pentru stat, la fiecare trei luni, cele trei procente din veniturile provenite din meditații.

Profesorii care fac meditații fără să-și declare veniturile riscă oricând să fie verificați de ANAF. Potrivit legii, poate fi pus sub sechestru orice bun personal sau venit suplimentar ce nu are acoperire în documentele fiscale.

Această anunț pentru profesori vine după o altă veste proastă, ce a fost dată chiar de ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a declarat recent că este posibil ca dascălii din România să rămână fără salarii în luna decembrie.

”Avem execuţie de 50% pe primul semestru. Deci, am fost exact în grafic cât am planificat. Din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie (la Ministerul Educaţiei, n.r.) atât de bună, încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor.

Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un Guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a spus Sorin Cîmpeanu la Prima TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...