La doar 15 ani a decis să își încheie socotelile cu viața. Un sistem plin de lipsuri, încropit în pandemie și cu lacune serioase, pe scurt rețeta eșecului pentru mulți copii din țara noastră. Școala în sistem on line a fost un factor negativ pentru dezvoltarea lor iar lipsa psihologilor școlari care să îi ajute să depășească problemele cu care se confruntă a fost picătura care a umplut paharul.
Eduard avea 15 ani și o viață înainte. Era un copil respectuos iar pană în clasa a 6-a, și o situație bună la învățătură. Trecerea în sistemul on line însă se pare că nu i-a fost de prea mare ajutor. Ba dimpotrivă. Randamentul lui a scăzut încet încet. Urma, atunci când sistemul de învățământ românesc. Urma să susțină evaluarea națională și iar mediile încheiate deja se pare că i-au nemulțumit pe părinții care l-ar fi certat. Nu a mai făcut față presiunii și a cedat.
Eu nu cred ca notele. Probabil , eu bănuiesc că este vorba de pregătirea on line. Acolo au pierdut din socializare și s-a izolat. Așa cred eu. Părinte
E un șoc pentru noi toți.Totul i-a afectat și pe copii și pe părinți. Nu a mai existat comunicare. Nici cu părinții, nici cu profesorii. Acum totul s-a răcit. E nevoie de mai multă atenție din partea familiei, a profesorilor. On line-ul acesta ne-a dat peste cap și pe noi și pe ei. Sunt și puțini psihologi și se pune și multă presiune. Părinte
Conducerea școlii recunoaște că elevul începuse să ia note proaste însă nu avea o situație școlară fără ieșire. Ba dimpotrivă. Zilele acestea urma să fie ascultat la unele materii astfel încât să își îmbunătățească rezultatele. Copilul însă nu a mai rezistat presiunii. Și-a pus capăt zilelor sub un pod feroviar din Năvodari.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Violeta Bodolică, directoarea Școlii Generale Tudor Arghezi Năvodari – Nu am avut nicio problemă cu el. Mici probleme au existat la învățătură. Dar cred ca a fost și din cauza on line. Era un copil bun în clasa a 5-a. Dar a decăzut. Dar nu era nimic de neremediat, nu era un motiv să facă gestul acesta. Urma să mai fie ascultat. Ei își puteau modifica situația. Are o materie unde nu îi ieșea media dar azi urma să fie ascultat. Media nu se încheia. Nu era trist. Din contră. A fost vesel, s-a pregătit, a participat la ore. Pe 11 ianuarie nu a mai venit. La 12.30 începeau orele.
Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanta – În cursul zilei de ieri, în jurul orei 10.00, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au fost sesizați cu privire la faptul că, sub podul feroviar din orașul Năvodari se află o persoană decedată prin spânzurare.
Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un minor, de 15 ani, din orașul Năvodari. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.
Faptul că adolescentul a reușit să își mascheze problemele cu care se confrunta iar cu o zi înainte de tragedia s-a comportat exemplare, ba chiar s-a jucat cu colegii lui și a fost zâmbitor nu a dat nimănui de gândit. Nici măcar psihologului școlar. Instituția are arondat un psiholog pentru numai câteva ore pe săptămână, deși în școală sunt 600 de elevi. Specialiștii atrag atenția că adolescența este o perioadă cu multe schimbări, iar copiii au nevoie de consiliere și susținere pentru că pot fi imprevizibili.
Elena Stambuli, psiholog școlar Adolescența este o vârstă dificilă și o perioadă în care se experimentează situații neplăcute de stres, de izolare, ceea ce poate duce la o pierdere a controlului și pot acționa negativ asupra vieții lor. Vor să pună capăt propriei suferințe. Stresul poate duce la un gând suicidal mai ales la adolescenții care nu își gestionează emoțiile. Dacă mai este și neînțeles de cei din jur poate recurge la suicid.
Psihologii școlari sunt insuficienți pentru problemele care apar. Orice schimbare care intervine în comportamentul unui copil este de luat în seamă. Este mai bine să preîntâmpinăm decât să regretăm. Izolarea, necomunicarea, o stare bruscă de tristețe sau de veselie sunt semne ale instalării depresiei sau că ceva se întâmpla. Părintii trebuie să fie mai flexibili pentru că sănătatea mintală e mai importantă decât notele. Școala on line a fost și ea un factor negativ. Nu au mai socializat, au petrecut mult timp in fața dispozitivelor, ceea ce a dus la o izolare si necomunicare eficienta.
În cazul adolescentului din Năvodari a fost deschis un dosar penal și se fac cercetări pentru a se stabili exact în ce condiții a survenit decesul. Peste o luna ar fi împlinit 15 ani.