Mircea Lucescu a rupt tăcerea după alegerea noului selecționer: „E un început de mandat cu turbulențe din acest punct de vedere”

Andrei Cezar 07.02.2022, 17:17
Mircea Lucescu a rupt tăcerea după alegerea noului selecționer: „E un început de mandat cu turbulențe din acest punct de vedere”

La aproape două săptămâni de la numirea lui Edi Iordănescu selecționer al României, unul dintre cei mai titrați antrenori români din toate timpurile, Mircea Lucescu, a avut o primă reacție pe marginea acestui subiect. „Il Luce” consideră că FRF a l-a preferat pe fiul fostului selecționer datorită vârstei și a apropierii pe care o poate crea cu jucătorii. Totuși, experimentatul tehnician a remarcat nestatornicia lui Iordănescu junior, fiind un antrenor care nu a rămas prea mult timp pe banca vreunei echipe.

Mircea Lucescu, primele declarații despre noul selecționer: „E un început de mandat cu turbulențe”

Mircea Lucescu se află într-un stagiu de pregătire în Antalya, alături de echipa sa, Dinamo Kiev. „Il Luce” nu a vut prea mult timp la dispoziție pentru a se pune la punct cu ultimele noutăți din fotbalul românesc, însă recunoaște că subiectul numirii selecționerului l-a ținut și pe el în suspans.

Sigur, a fost o întreagă telenovelă în jurul alegerii selecționerului. Nu știu însă detaliile negocierilor, așa că nu mă pot pronunța decât din experiență și intuiție. Probabil că federația a preferat un selecționer mai tânăr pentru a fi mai aproape de vârsta jucătorilor, să aibă o comunicare mai facilă cu lotul.

Nu-l cunosc însă pe Edi, care are o anumită experiență dobândită în campionatul intern. Ce am remarcat însă strict statistic e că nu a stat prea mult la niciuna dintre echipele la care a lucrat”, a spus Lucescu în exclusivitate pentru playsport.

Lucescu senior este la curent și cu scandalul în care a fost implicat recent numele lui Edi Iordănescu. Tehnicianul român îi transmite noului selecționer să fie „foarte tare” și să își demonstreze valoarea, astfel încât doar rezultatele să vorbească pentru el.

Am văzut că în țară s-a pornit un atac la adresa lui dinspre Pandurii. E un început de mandat cu turbulențe din acest punct de vedere. Dar, odată ce ajungi în fruntea echipei naționale, trebuie să fii foarte tare și să-ți demonstrezi valoarea.

Degeaba vorbim acum, pentru că singurele care vor oferi răspunsul clar sunt numai rezultatele. Când ele se vor aduna în timp, vom ști dacă federația a avut dreptate și a rezultat un succes dintr-un risc asumat sau dacă a fost o eroare”.

„Sunt convins că există tentația de a face comparația cu Răzvan”

Totodată, fostul antrenor al lui Internazionale Milano i-a mai transmis selecționerului că îl susține în noua sa postură și că trebuie să aibă încredere că va reuși chiar dacă în sinea lui „simte că poate n-ar fi meritat postul”.

Mircea Lucescu a făcut referire și la diferențele dintre mandatul fiului său pe banca ehipei naționale (aprilie 2009 – iunie 2011), atunci când România a ratat calificarea Euro 2012 și cel al lui Iordănescu junior și spune că cele două situațiii nu pot fi comparate.

Sunt convins că există tentația de a face comparația cu Răzvan. El a venit însă în urma unor rezultate inclusiv la nivel european cu Rapidul. Și a confirmat ulterior potențialul său de antrenor. Poate acum a existat și acest calcul: Dacă s-a putut la familia Lucescu, de ce nu s-ar putea și la Iordănescu? Dar lucrurile sunt diferite”, a mai spus „Il Luce”.

În ceea ce privește refuzul lui Ladislau Boloni de a prelua naționala, tehnicianul în vârstă de 76 de ani este tranșant: le-ar fi fost greu federalilor să lucreze cu el, dar experiența sa ar fi fost de mare ajutor pentru prima reprezentativă: ”Experiența lui ar fi ajutat foarte mult naționala. Dar motivele reale pentru care nu s-au putut finaliza discuțiile le știu doar Loți și președintele federației. Cert e însă că n-ar fi fost ușor de lucrat cu Boloni care e un tip foarte exigent. Poate și asta a contribuit la decizia FRF de a renunța la el”.

Urmăriți Impact.ro și pe