Minunea de apă a României. E unică în Europa, în jurul ei e numai sare

Stan Filon, Diana Dumitrache 20.02.2022, 09:04

Poate nu știați, dar în județul Buzău te poți bucura oricând de un colț de Rai. Vorbim despre un platou misterios așezat de univers chiar în inima Subcarpaților de Curbură. Mii de turiști ajung aici în fiecare an, atrași de frumusețile dealurilor care înconjoară platoul. Acestea sunt plini de păduri și pășuni, iar peisajul este unul de vis. Principala atracție o reprezintă însă Lacul fără fund, cu apa sa dulce, deși este înconjurat numai de sare. Este unic în Europa.

Minunea de apă a României situată în munții Buzăului

La aproximativ 50 de kilometri de Buzău, în inima Subcarpaților de Curbură se află platoul Meledic, aflat în localitatea Mânzălești. Din Buzău, se poate ajunge aici pe Drumul Județean 203 K. Asta doar dacă sunteți pasionat de natură, de frumos, de aer curat, de peisaje de poveste și dacă vreți să vedeți cam cum arată Raiul pe Pământ.

Vă puteți începe aventura în muzeul de artă populară din localitate, iar apoi puteți să plecați spre munţii de sare, veşnic albi. Platoul Meledic este parcă învăluit în mister, ca orice tărâm de poveste. Și sunt multe povești care au fost țesute aici de sute și sute de ani. Vedeta locului este Lacul fără fund. A fost numit așa deoarece nimeni nu a ajuns la fundul său vreodată și mulți care au încercat nu s-au mai întors niciodată acasă.

Minunea de apa a Romaniei situata in muntii Buzaului
Minunea de apa a Romaniei situata in muntii Buzaului

Loc învăluit în mister

Acest lac cu apă dulce, înconjurat numai de sare, se întinde pe un hectar, iar apa este una foarte rece, chiar și vara. Localnicii spun că Lacul fără fund ar ascunde adevărate comori. Un car cu boi plin cu butoaie în care ar fi fost nestemate de nedescris s-ar fi prăbușit în lac în anii 1800. Ar fi murit căruțașul, dar și boii, însă urmașii bărbatului au vrut să afle ce se afla în acele butoaie misterioase, așa că au vrut să sece lacul. Au recurs la toate metodele, însă acest lucru nu a fost posibil. Așa și-a câștigat numele de Lacul fără fund, vedeta de pe Platoul Meledic.

„El este atestat documentar din 5 februarie 1522, printr-o danie pe care o face domnitorul Radu de la Afumaţi prin fraţii Neagu şi Radu Braga pentru faptele lor de vitejie. Apoi la domnia ţării vine Vlad Vintilă Voievod şi el este frate cu Radu de la Afumaţi şi primeşte şi el o parte din moşia Meledicului. Meledic în limba greacă înseamnă loc de popas, loc de odihnă”, explică Valeriu Beșliu, primarul comunei Mânzălești.

O altă „minune” a naturii la Meledic este peştera dintr-un masiv de sare. Este cea mai mare peşteră în cavitate salină din Europa, a doua din lume: are nu mai puțin de 1.200 de metri, așa că timp să aveți să explorați Platoul Meledic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...