Minoritatea din Turcia care se teme că ar putea fi vândută Chinei pe vaccinuri anti-Covid. Sute de oameni au manifestat la Istanbul și Ankara

Ana Anitoiu, George Capoeanu / 25.03.2021, 18:46
Minoritatea din Turcia care se teme că ar putea fi vândută Chinei pe vaccinuri anti-Covid. Sute de oameni au manifestat la Istanbul și Ankara

O minoritate din Turcia se teme că ar putea să fie vândută Chinei pe vaccinuri anti-COVID-19. Sute de oameni au manifestat la Istanbul și Ankara, joi, după ce șeful diplomației chineze Wang Yi a fost primit la Ankara de către omologul său turc Mevlüt Cavusogl, iar apoi de către președintele Recep Tayyip Erdogan.

Sute de oameni au protestat la Istanbul și Ankara: ”China fascistă, închide lagărele!”

La manifestația ce a avut loc la Istanbul au participat aproape 1.000 de oameni care au agitat steaguri separatiste uigure și au scandal ”China fascistă, închide lagărele!” și ”China să oprească genocidul!”. La Ankara a avut loc o scenă similară, cu câteva zeci de manifestanți, în apropierea sediului Ambasadei Chinei. Protestul în fața instituției a fost interzis de autorități.

În centrul acestui conflict sunt uigurii – o minoritate musulmană turcofonă originară din regiunea Xinjiang, aflată în nord-vestul Chinei. Mai multe țări și ONG-uri acuză China de persecutarea uigurilor, în lagăre de internare, în care oamenii sunt supuşi unor abuzuri, potrivit unor mărturii ale celor internați. Pe de altă parte, Beijingul neagă aceste acuzații și susține că lagărele sunt de fapt, ”centre de formare profesională”.

Minoritatea din Turcia care se teme ca ar putea fi vanduta Chinei pe vaccinuri anti-Covid. Sute de oameni au manifestat la Istanbul si Ankara
Protest in Turcia

De ce se teme minoritatea din Turcia că ar putea fi vândută Chinei pe vaccinuri anti-Covid

Aproximativ 50.000 de uiguri s-ar fi refugiat din calea persecuţiei în Turcia. Această țară a fost mult timp unul dintre principalii apărători ai cauzei lor în faţa Chinei. Totuși, acum, reprezentanții minorității se tem că lucrurile s-ar putea schimbă. Motivul este acela că Ankara încearcă să-şi apere relaţiile economice cu Beijingul şi este dependentă de un vaccin chinezesc anti-COVID-19. Astfel, deși preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat în 2009 un ”genocid” al uigurilor, și-ar putea schimba opinia.

Pe acest fond, vizita de joi a șefului diplomaţiei chineze Wang Yi la Ankara a declanșat proteste. Ministrul turc de Externe a scris, pe Twitter, despre ”potenţialul economic” al relaţiilor între cele două ţări şi ”cooperării în lupta pandemiei (covid-19) şi în domeniul vaccinurilor”. ”Ne-am comunicat sensibilitatea şi punctele de vedere cu privire la turcii uiguri”, a menționat el.

Protestatarii, deranjați de vizita oficialului chinez în Turcia

Pe de altă parte, oamenii care au ieșit în stradă să protesteze față de vizita oficialului chinez în Turcia n-au fost impresionați. Uigurii exilaţi în Turcia se tem că Ankara ar putea ratifica un tratat de extrădare, semnat în 2017 cu Beijingul, şi suspectează China de condiţionarea livrării unor vaccinuri anti-COVID-19 către Turcia de această măsură.

”Nu sunt mulţumit. De ce-l primeşte Turcia pe ministrul chinez de Externe? Chinezii fac mult rău Turkmenistanului Oriental (numele dat Xinjiangului de către autorităţile uigure, n.r.)”, a spus un manifestant la Istanbul, Abdullatif Ragip, în vârstă de 62 de ani.

”Ne este frică de viitor”

Pe de altă parte, Turcia a subliniat de mai multe ori că nu va trimite uiguri în China. Totuși, mai mulţi refugiaţi şi asociaţii acuză autorităţile turce de expulzarea discretă a unor membri ai acestei minorităţi.

”Ne este frică de viitor. Ce se va întâmpla copiilor noştri?”, a spus o manifestantă, Rahile Seker. ”Vrem ca Turcia să-l întrebe pe ministrului chinez ce se întâmplă (în lagăre). Noi vrem ca Turcia sădea tonul”, a spus un alt manifestant, Feyzullah Kaymak.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI