EXCLUSIV. România nu va apela la vaccinurile din Rusia și China. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Alexandru Catalan 02.03.2021, 13:41
EXCLUSIV. România nu va apela la vaccinurile din Rusia și China. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

România nu va proceda după modelul ţărilor din fostul regim socialist, astfel că nu va apela la vaccinul rusesc sau chinezesc pentru a lupta împotriva actualei pandemii. Asta în condiţiile în care premierul maghiar Viktor Orban s-a vaccinat recent cu produsul chinezesc “Sinopharm”, iar vaccinul rusesc “Sputnik V” e la un pas să cucerească ţări din fostul bloc socialist, precum Ungaria, Slovacia sau Cehia. La rândul lor, Serbia şi mai nou chiar Polonia se arată din ce în ce mai interesate de produsul oferit de China în combaterea pandemiei care a plecat chiar din acel colţ din lume. În ciuda acestei noi situaţii, ţara noastră va face o figură separată în această parte a Europei, chiar dacă fiecare ţară membră a UE e liberă să apeleze la varianta pe care o consideră câştigătoare.

România nu va apela la vaccinurile din Rusia și China

Aceasta e opinia fermă a colonelului Valeriu Gheorghiţă, medic militar şi coordonator al campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 în România. “România are contracte, în baza apartenenţei sale la Uniunea Europeană, cu anumiţi producători de vaccin. Ele sunt cunoscute, fiind vorba despre acele produse care au obţinut deja aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi cu ajutorul cărora de mai bine de două luni am început imunizarea populaţiei. Ca atare, nu pot specula nimic pe tema vreunui vaccin chinezesc sau rusesc. Nu cunosc motivele pentru care ţări precum Ungaria sau Polonia iau în calcul aşa ceva, dar probabil că totul se leagă de întârzierile în livrarea dozelor promise iniţial. Noi însă nu le vom urma exemplul!”, a declarat colonelul Valeriu Gheorghiţă pentru impact.ro.

În opinia medicului militar, o eventuală decizie în favoarea apelării la vaccinul rusesc sau cel chinezesc în contextul actual al teoriilor conspiraţionale legate de soarta şi eficacitatea vaccinurilor ar stârni şi mai multe semne de întrebare. “Nu cred şi nu văd motivele pentru care am putea apela la un produs care nu are încă aprobarea organismelor europene. Dacă cei care fabrică asemenea produse şi-ar fi dorit lărgirea pieţei de desfacere ar fi putut face deja acest lucru, adică să permită testarea oficială a vaccinului produs. Or, acest lucru nu s-a produs”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Romania nu va apela la vaccinurile din Rusia si China
Romania nu va apela la vaccinurile din Rusia si China

”Din partea a doua a lunii aprilie vom avea nu mai puţin de patru tipuri de vaccin la dispoziţie”

În favoarea afirmaţiilor sale, el a citat şi câteva sondaje recente de consultare a opiniei publice în care încrederea românilor în produsele fabricate în China sau în Rusia nu ating nici măcar 20 de procente. “Au existat nişte vremuri, nu foarte îndepărtate, în care încrederea românilor în produsele venite din China şi din Rusia era destul de ridicată. Ultimele luni ne-au schimbat optica şi mi-e greu să cred că ea se va schimba foarte repede, mai ales în condiţiile în care nu poţi aprecia calitatea unui produs fiindcă nu ţi se permite aşa ceva.

Planul nostru de imunizare a populaţiei se face, cel puţin la ora la care discutăm, cu ajutorul a trei tipuri de vaccin, deja întrebuinţate şi verificate, adică cele produse de Pfizer/BionTech, de Moderna şi de AstraZeneca. Personal, cred că luna aprilie ne va aduce cel puţin trei milioane de noi doze, dacă nu chiar patru, şi vom începe să recuperăm întârzierile. Iar dacă la jumătatea lui martie Agenţia Europeană a Medicamentului va aproba şi vaccinul propus de cei de la Johnson&Johnson, atunci din partea a doua a lunii aprilie vom avea nu mai puţin de patru tipuri de vaccin la dispoziţie”, a conchis Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe