Ministrul Apărării anunță că România va produce mini-submarine și drone

Ana Anitoiu 29.03.2022, 17:31
Ministrul Apărării anunță că România va produce mini-submarine și drone

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat, marți, că România va produce mini-submarine și drone. A fost deja făcut un joint-venture cu țări precum Statele Unite ale Americii, Israel, Germania și Italia. Oficialul a precizat că probabil anul viitor Parlamentul va aproba creșterea cheltuielilor din PIB pentru apărare.

Când va începe România să producă mini-submarine și drone

Potrivit ministrului Apărării Naţionale, România va începe să producă mini-submarine și drone în doi-trei ani sau chiar mai devreme. Vasile Dîncu a adăugat că țara noastră va avea „cel puțin subansamble” și producții legate de armament și în zona blindatelor.

„În anii care vin, în doi – trei ani vom avea deja producţii şi am putea chiar mai repede să avem. Există elemente care au început deja, elemente ale unor joint venture făcute cu ţările importante, cum este Germania, Italia, Statele Unite, Israel. (…)

Avem deja unităţi de mentenanţă, cum este la Bacău, de exemplu, mentenanţă pentru F16, centrul naţional de mentenanţă, sperăm că vom putea acredita cât mai multe centre naţionale de mentenanţă şi pentru blindate”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apararii anunta ca Romania va produce mini-submarine si drone
Ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Apărării Naționale, despre producția de echipament militar în România

De asemenea, Vasile Dîncu a declarat că probabil anul viitor va fi aprobată de Parlament o creștere a cheltuielilor din PIB pentru domeniul apărării. Ministrul a spus că deja există o listă de achiziţii în programarea din documentul strategic Armata României 2040.

„Asta înseamnă că avem un prag de raportare şi de înzestrare în 2026, unul în 2032 şi unul în 2040. Evident că dacă vom avea bani în plus în primul rând vom mări procentul din acest buget de înzestrare. Este principalul lucru şi aici sigur că vom aduce şi proiecte care trebuia să înceapă, de exemplu, în 2027 sau în 2030, le vom aduce mai aproape, dacă vom reuşi”, a mai spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a adăugat că va conta ce sume vor fi alocate industriei apărării și a subliniat că în prezent, cel mai important ar fi ca România să nu cumpere totul din afară, ci mai degrabă să mărească producția locală.

Vasile Dîncu a mai anunțat, marți, că Italia va trimite două dragoare maritime și un vas comandant pentru depistarea eventualelor mine ce plutesc în derivă în Marea Neagră. Ministrul a mai spus că România are vase și elicoptere care patrulează și este pregătită pentru a face faţă acestei situații ce a apărut în contextul războiului din Ucraina, pe care liderul rus Vladimir Putin îl continuă de la data de 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...