Câți militari activi are Armata Română. Președintele Iohannis a anunțat că numărul lor s-ar putea să crească

Nicu Stan 28.03.2022, 20:05
Câți militari activi are Armata Română. Președintele Iohannis a anunțat că numărul lor s-ar putea să crească

Câți militari activi are Armata Română. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că numărul lor s-ar putea să crească. Însă, acesta a adăugat că încă nu a fost luată o decizie în acest sens la ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). De asemenea, țara noastră se bazează și pe forțele paramilitare în cazul unui conflict.

Câți militari activi are România. Numărul acestora s-ar putea să crească, potrivit președintelui Klaus Iohannis

S-a aflat câți militari activi are Armata Română. Klaus Iohannis a anunțat că numărul acestora s-ar putea să crească, însă deocamdată nu s-a luat nicio hotărâre în acest sens la ultima ședință CSAT.

„Acum ştiţi că în CSAT s-a luat decizia şi ea a fost asumată de politicieni să creştem cheltuiala pe Apărare de la 2%, cât este acum, la 2,5%, însă până la sfârşitul anului se va lucra la un plan care, evident, când este gata, va fi prezentat publicului şi atunci vom spune unde vom investi aceşti bani suplimentari. Este posibil, încă o dată posibil, dar nu există o decizie, să se crească numărul de militari activi, dar cred că este destul de clar că noi vom avea la dispoziţie bani mai mulţi pentru instalaţii defensive mai performante, ca să zic aşa”, a declarat Klaus Iohannis.

Romania beneficiaza si de forte paramilitare, 57.000, alcătuite în principal din Jandarmi
Romania beneficiaza si de forte paramilitare, 57.000, alcătuite în principal din Jandarmi

Câți militari numără armata României. Cum este compusă

În prezent, Armata Română numără 68.500 de militari activi, conform Military Balance 2021, realizat de IISS (Institutul Internațional pentru Studii Strategice).

-Forțe Terestre: 35.800
-Forțe Navale: 5.500
-Forțe Aeriene: 10.700
-Forțe compozite: 16.500

România beneficiază și de forțe paramilitare

Militarilor profesioniști li se adugă și un număr de 57.000 forțe paramilitare, în principal Jandarmerie. De asemenea, forțele militare în rezervă sunt estimate la încă 53.000 de posibili luptători.

Stadiul de pregătire de luptă este estimat între 70-90% în ceea ce privește forțele desemnate NATO, adică 1 comandament de divizie, 1 brigadă mecanizată, 1 brigadă de infanterie și 1 brigadă vânători de munte, și între 40-70% pentru restul forțelor, scrie jurnalgiurgiuvean.ro.

Cum sunt împărțiți cei 68.500 de militari activi

-Comandă: 2 cartiere generale de divizie și elemente ale 1 cartier general de divizie

-Forțe speciale: 1 brigadă (1 batalion de parașutiști, , 1 brigadă logistică, 2 brigăzi forțe speciale)

-Recunoaștere: 1 brigadă de recunoaștere, 2 regimente de recunoaștere

-Mecanizare: 5 brigăzi mecanizate (1 batalion de tancuri, 2 batalioane de infanterie mecanizată, 1 batalion de artilerie, 1 bataliom apărare antiaeriană, 1 batalion logistică)

-Light: 1 brigadă de infanterie (3 batalioane infanterie, 1 batalion artilerie, 1batalion apărare antiaeriană, 1 batalion logistică) 2 brigăzi vânători de munte (3 batalioane vânători de munte, 1 batalion artilerie, 1 batalion apărare antiaeriană, 1 batalion logistică)

-Suport de luptă: 1 brigadă lansatoare rachete multiple (3 batalioane lansatoare rechete multiple, 1 batalion STA, 1 brigadă logistică), 2 regimente de artilerie, 1 brigadă geniu, 1 batalion militar-civil, 1 batalion poliție militară, 3 batalioane CBRN

-Servicii suport de luptă: 3 batalioane suport

-Apărare antiaeriană: 3 regimente apărare antiaeriană

Urmăriți Impact.ro și pe