Ministerul Sănătății promite cel puțin 25 de spitale sau centre medicale noi în România. Până când vor fi construite

Redacția IMPACT 16.07.2022, 09:01
Ministerul Sănătății promite cel puțin 25 de spitale sau centre medicale noi în România. Până când vor fi construite

Anunţ important pentru toţi românii. Ministerul Sănătății promite cel puțin 25 de spitale sau centre medicale noi în România în următorii ani, cu fonduri Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cel puţin 25 de spitale, construite în România

Ministerul Sănătății şi-a propus să construiască cel puțin 25 de noi spitale, dotate cu echipamente de ultimă generație prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția totală se va ridica la peste 1,7 milarde de euro.

Lista a cuprins iniţial 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021, însă doar 25 au fost convenite alături de Comisia Europeană. Acestea vor fi construite până în 2026 și vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al MS, conform AGERPRES.

Cel puțin 25 de spitale vor fi construite în România
Cel puțin 25 de spitale vor fi construite în România

Planuri similare au existat şi în 2019

Proiectul anunţat de ministerul lui Alexandru Rafila aduce aminte de promisiunile făcute în 2019 de Sorina Pintea, ministru PSD în timpul lui Liviu Dragnea.

„Suntem în 2019, avem trei studii de fezabilitate finalizate și proiectanții și constructorii pot să vă spună ce înseamnă să faci un studiu de fezabilitate pentru o clădire de 150.000 de metri pătrați cu logistica aferentă.

Noi am finalizat studiile de fezabilitate, sunt depuse și se pregătesc cererile de finanțare pentru Bruxelles. La Iași am început și procedura de licitație în paralel. Deci eu cred că în șapte ani vom avea și spitalele regionale, exact așa cum am promis. Am înaintat foarte mult pentru că povestea lor a început în 2017”, spunea Pintea în urmă cu 3 ani.

 

Urmăriți Impact.ro și pe