Alexandru Rafila, despre discrepanțele salariale din unitățile sanitare: „Plata salarială să fie legată de performanţa fiecăruia”

Elena Avramescu 16.06.2022, 06:39
Alexandru Rafila, despre discrepanțele salariale din unitățile sanitare: „Plata salarială să fie legată de performanţa fiecăruia”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut mai multe declarații în cursul zilei de miercuri, în care menționa faptul că trebuie să fiegăsită o soluţie pentru ca salarizarea personalului din sănătate care nu este asimilat celui medical să fie „oarecum proporţională” cu ceilalţi angajaţi, mai ales că nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari.

Discrepanțele salariale din unitățile sanitare, aduse în discuție de Alexandru Rafila

„Există personal care nu este asimilat celui medical, este vorba de personal TESA sau personal auxiliar care îşi desfăşoară activitate în spitale, trebuie să găsim o soluţie pentru aceste categorii care asigură buna desfăşurarea a actului medical. Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, spre exemplu, un spital fără servicii economice şi administrative. Şi aceştia trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu ceilalţi angajaţi”, a afirmat Rafila legat de protestul sindicaliştilor Sanitas din Capitală.

Alexandru Rafila a mai spus și că este o problemă criza actuală, însă este convins că se va găsi o soluţie de dialog şi un calendar cu cei care solicită majorarea salariilor. În plus, conform lui Rafila, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este prevăzută scăderea salariilor medicilor.

„Eu nu am găsit în PNRR aşa ceva, este vorba de managementul unităţilor sanitare şi de pregătire profesională, acolo sigur că un anumit element, ca plata salarială, să fie legată de performanţa fiecăruia, de ceea ce face în mod efectiv, poate să fie o discuţie, dar în niciun caz nu se poate pune problema unei scăderi a salariilor”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila nu mai vede România într-o urgență Covid. „În China situația e alta, vaccinurile lor au fost altele față de UE”. De ce fiul lui mai poartă mască la școală
Alexandru Rafila despre discrepantele salariale

Protest în capitală

Sunt șanse mari ca sistemul să fie afectat de faptul că de la 1 iulie nu vor mai putea fi făcute angajări.

„Este posibil. Posturile unice nu vor fi afectate, iar pe de altă parte trebuie să ţinem cont de specificul fiecărei unităţi sanitare, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, trebuie individualizată. Ca să poţi să implementezi proiectele pe fonduri europene, trebuie să ai personal, trebuie să găsim o soluţie care să permită derularea acestor proiecte”, a mai declarat ministrul.

Miercuri dimineață, mii de sindicalişti, angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială, s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală, unde şi-au prezentat revendicările.

„În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, a spus Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.

Urmăriți Impact.ro și pe