SPECIAL

Situație îngrijorătoare. Câte spitale s-au făcut în România după căderea lui Ceaușescu

Mihnea Tălău 17.06.2022, 17:40
Situație îngrijorătoare. Câte spitale s-au făcut în România după căderea lui Ceaușescu

Subfinanțarea sistemului public de sănătate este o realitate cruntă în România. Vorbim tot mai des despre faptul că sunt puține spitale, vechi și acestea, prost echipate și care în ultimul timp se remarcă doar prin incendii în saloane. Colapsul din sănătate se adâncește de la o zi la alta.

Spitale noi, un vis prea îndepărtat

Până la începutul anului, de la Revoluție, au fost ridicate doar trei noi spitale publice. În rest, s-au refăcut câteva corpuri noi pe lângă cele vechi ori unele au fost parțial reabilitate. Fălticeni, Iași și Mioveni sunt singurele orașe în care s-au construit spitale noi.

Și nici nu poate fi altfel, afirmă medicii, întrucât pentru sistemul public de sănătate se alocă între 5 și 6% din PIB, în timp ce media statelor din Uniunea Europeană este de 10%.

Cei peste treizeci de miniștri care s-au perindat prin Ministerul Sănătății, în ultimele trei decenii, au mascat propria incompetență și corupția din sistem, acuzând „greaua moștenire”.

În aceste condiții, România s-a confruntat cu un val imens de plecări din sistemul medical.

Promisiuni și machete de mucava

Potentații zilei se întrec în campaniile electorale cu promisiuni de noi spitale, iar multitudinea de machete stă mărturie.

Primăria Sectorului 6 a anunțat, anul trecut, că va construi un nou spital în București. Edilul Ciprian Ciucu se laudă că centrul medical ce urmează să fie ridicat pe bulevardul Timișoara și va costa 339 de milioane de lei va fi gata în 2025-2026.

Încă din 2018, primarul de atunci al Sectorului 1, Dan Tudorache, promitea Spitalul de urgență Sfântul Vasile cel Mare care urma să fie construit pe Soseaua Bucuresti-Targoviste. Acesta ar fi avut 1.000 de paturi și aici se relocau trei spitale – Spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, Institutul Mama si Copilul. Lucrările trebuiau să înceapă în 2019 și să se întindă pe o perioadă de 4-5 ani. Evident că până la această oră o piatră nu a fost pusă la temelia marelui spital.

Administrația Firea a anunțat încă de pe 11 decembrie 2019 că a terminat un studiu de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan „Sfântul Sebastian” din Pipera, tot cu 1.000 de paturi. Pentru studiul de fezabilitate al spitalului, întocmit de Trustul de Clădiri Metropolitane, s-a plătit 17.108.673 lei, echivalentul a circa 3,5 milioane de euro. Actual primar general, Nicușor Dan, nici nu vrea să audă de respectiva construcție, proiectul fiind abandonat.

Foarte probabil vor trece ani la rând până când una dintre primăriile Capitalei va reuși să inaugureze măcar unul singur, construit de la zero.

Trebuie spus că singurul spital nou, construit de la zero în ultimii 30 de ani în București, este cel al Penitenciarului Rahova

Chiar vineri, Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că până pe 19 iulie aşteaptă ofertele din partea constructorilor pentru realizarea unui nou spital cu 375 de paturi şi secţii moderne, dotate conform proiectului, cu aparatură de ultimă generaţie.

Ce spun medicii despre spitalele românești

Cadrele medicale au șansa să părăsească țara îndreptându-se către o muncă civilizată și respectată în occident. Din nefericire pacienții din spitale beneficiază de condiții de penitenciar.

Imagine edificatoare dintr-un spital romanesc. In cazul de fata, Sf Maria din Iasi
Imagine edificatoare dintr-un spital romanesc. In cazul de fata, Sf Maria din Iasi

„Este evident că și pentru medici situația actuală nu este una de apreciat. Despre pacienți ce să mai vorbim. Cadrele medicale lucrează cu aparatură perimată, în spitale care stau să cadă. Prea puține au fost reabilitate și asta s-a făcut pe ici pe colo. Sunt de notorietate condițiile în care stau cei internați în spitalele din România, multe la nivel de penitenciar.

Despre spitale noi nici nu poate fi vorba. S-a mai investit ceva în echipamente medicale, dar și multe dintre acestea zac neutilizate. Ați văzut că asistăm la focul și spitalul, iar pandemia de coronavirus a reliefat, dacă mai era nevoie, lacunele grave din sistemul de sănătate. Și sunt foarte multe de spus. S-au purtat discuții, dar degeaba.

La cum merg lucrurile, prea multe așteptări nu sunt. De aceea nu trebuie să ne mirăm de faptul că multe cadre medicale aleg să părăsească țara”, a declarat fostul europarlamentar, medicul Ciprian Tănăsescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...