Minerii care au inventat alfabetul. Cum s-a întâmplat, de fapt, minunea

Andreea Bisinicu 08.01.2021, 16:09
Minerii care au inventat alfabetul. Cum s-a întâmplat, de fapt, minunea

Minerii care au inventat alfabetul. Cum s-a întâmplat, de fapt, minunea. Diverse studii internaționale susțin că alfabetul a fost inventat de minerii canaaniți analfabeți din Egiptul antic, care au transformat hieroglifele elaborate în litere de bază acum 4.000 de ani.

Cum au inventat minerii alfabetul

Cum au inventat minerii alfabetul. În 2006, egiptologul Orly Goldwasser a susținut că simbolurile de pe artefacte dintr-un templu din Sinai sunt prototipuri ale literelor pe care le folosim, în zilele noastre, pentru a citi și a scrie. Deși se presupunea de mult că primul alfabet a fost produsul elitei extrem de educate, profesorul Goldwasser are o altă teorie. Inspirați de hieroglifele pe care le-au văzut în jurul lor, muncitorii imigranți ar fi falsificat litere pentru propriul limbaj semitic, pe baza formelor glifelor egiptene. Scrisul „sinaitic” al minerului s-a dezvoltat în scrierile antice (arabă, sudică și feniciană) din care derivă alfabetul grec și cel latin.

Sculpturile celui mai vechi alfabet au fost descoperite în anul 1905, de către egiptologii Flinders și Hilda Petrie. Cei doi, soț și soție, au excavat un sit de pe platoul Serabit el-Khadim, în sud-vestul peninsulei Sinai, care avea o mină turcoaz, o tabără minieră și un templu către Hathor, cea mai importantă zeiță egipteană. Hathor este divinizată și astăzi de către egipteni, deoarece a jucat diferite roluri în religia egipteană antică.

Este zeița cerului, „amanta iubirii” și o escortă de suflete care intră în viața de apoi, asociată atât cu culoarea, cât și cu mineralul turcoaz. Eforturile miniere, binecuvântate prin ofrande aduse zeiței Hathor, le-ar fi oferit egiptenilor o rezervă de piatră prețioasă, despre care credeau că simbolizează renașterea. În consecință, această piatră a fost folosită pentru a colora pereții multor cripte grandioase.

Vechii egipteni desenau hieroglife pentru a descrie obiecte din vietile lor
Vechii egipteni desenau hieroglife pentru a descrie obiecte din vietile lor

Cum a pornit totul de la un mic sfinx din gresie roșie

Minerii imigranți din țara vecină Canaan se numărau printre muncitorii ale căror nume și slujbe erau înscrise, în hieroglife, pe dale gigantice în poziție verticală, care pavau calea spre templu. Pe lângă hieroglife, însă, soții Petrie au găsit alte simboluri, care semănau cu icoanele egiptene. Acestea erau sculptate la intrarea minei turcoaz, precum și pe pereții clădirilor și statuilor mici. Un anumit artefact le-a atras atenția arheologi.

Este vorba despre un sfinx din gresie roșiatică, pe care Flinders și Hilda Petrie l-au luat la Londra și l-au donat celor de la British Museum. Zece ani mai târziu, lingvistul britanic Alan Gardiner a reușit să descifreze semnele de pe sfinx, care se traduceau prin cuvintele „Iubit de Ba’alat”, aceste cuvinte făcând referire la o zeiță canaanită.

„Fiecare cuvânt pe care îl citim și scriem a început cu el și prietenii săi”, a declarat profesorul Orly Goldwasser pentru revista Smithsonian.

Potrivit profesorului Goldwasser, minerii canaaniți au fost probabil inspirați să-și creeze propriul scenariu scris după ce au văzut hieroglifele pe care omologii lor le foloseau pentru a-i dedica darurile lui Hathor, ofrande date în speranța unor recolte abundente din mină. Pentru că nu puteau să citească corect hieroglifele, fiind scris în limba copta, vorbită de vechii egipteni, canaaniții au împrumutat elemente pentru a scrie propria limbă într-un mod nou.

„Minele erau întunecate și foarte înguste. Era o situație neplăcută. Trebuia să te rogi mult pentru a ieși într-o formă bună din această situație. Gândește-te. Ești într-un loc cu mii de hieroglife frumoase. Și vrei atât de mult să scrii numele zeilor tăi și să scrii numele tău. Cred că inventatorii s-au referit doar la imagine, la partea picturală a hieroglifului egiptean. Ei vedeau hieroglifele ca niște mici imagini cu obiecte din lumea lor. Au ales acele imagini care erau relevante pentru viața lor și au făcut o utilizare complet nouă a lor.”, este de părere Orly Goldwasser, scriu cei de la DailyMail.

Urmăriți Impact.ro și pe