Meseria cu cele mai mari salarii în România. Industria IT e doar pe locul al doilea

Ana Anitoiu, Iulia Statie 21.06.2021, 19:50
Meseria cu cele mai mari salarii în România. Industria IT e doar pe locul al doilea

Meseria cu cele mai mari salarii în România nu este din industria IT și nici din sistemul sanitar, așa cum ar crede foarte multe persoane. Dacă cei mai mulți români duc un trai modest sau chiar sunt la limita sărăciei, există și unii angajați care obțin venituri fabuloase.

Care este meseria cu cele mai mari salarii în România

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), meseria cu cele mai mari salarii din România nu este cea de medic sau de IT-ist. Deși acestea se află în topul celor mai bine plătite ocupații, locul I aparține unei alte profesii.

”Pe prima poziție în topul salariilor în România se află controlorii de trafic aerian, care câștigă până la 571 de mii de lei pe an. Pe locul doi în comparație cu aceștia sunt angajații din IT, care se bucură de un salariu ce ajunge la 113 mii de lei pe an. Pe locul al treilea sunt experții în ingineria aerospațială, cu 111 mii de lei pe an”, a arătat INS.

Totuși, conform unui alt clasament, prezentat de Codecool, locul doi în topul celor mai mari salarii din România ar fi ocupat, de fapt, de cele ale inginerilor în Petrol şi Gaze. Sumele pot ajunge la 232.800 lei pe an. Acești specialiști au ca principal obiectiv dezvoltarea tehnologiilor pentru extragerea petrolului şi a gazelor din zăcăminte naturale.

Meseria cu cele mai mari salarii in Romania. Industria IT e doar pe locul al doilea
Bancnote de 100 de lei

Domeniile în care angajații primesc cele mai mari salarii în țară

De asemenea, potrivit INS, în clasamentul celor mai bine plătite meserii sau profesii din România intră: angajații din domeniul bancar, medicii primari și avocații din companiile multinaționale.

Mai exact, angajaţii în domeniul bancar pot avea salarii de 140.000 de lei pe an, medicii primari pot ajunge la salarii de 150.000 de lei pe an, iar avocaţii companiilor multinaţionale pot câștiga și 175.000 de lei pe an.

Cele mai bănoase funcții în IT

Tot conform Codecool, printre cele mai bănoase funcții din IT se numără cea de Senior Software Engineer, cu un salariu anual situat între 72.000 de lei şi 113.000 de lei, precum și cea de Front-end Developer, cu un salariu ce poate porni de la 60.000 de lei și poate ajunge la 108.000 de lei pe an.

Însă, în domeniul IT se poate câștiga și mai mult decât atât, conform Codecool. De exemplu, funcţia de Computer Hardware Engineer poate fi remunerată şi cu 140.000 de lei pe an. În plus, cei care ocupă funcția de Full-stack Developer pot câștiga și 175.560 lei pe an. Acest loc de muncă presupune, însă, cunoașterea mai multor limbaje de programare. Cu o sumă similară, de 175.000 de lei pe an este plătit și un expert în analizarea și interpretarea datelor colectate din mai multe domenii. Managerii de sisteme IT ar fi campionii în privința salarizării, cu 180.000 de lei pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...