Mesajul lui Volodimir Zeleneski pentru primul Crăciun în mijlocul unui război: „Nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”

Elena Avramescu 25.12.2022, 10:38
Mesajul lui Volodimir Zeleneski pentru primul Crăciun în mijlocul unui război: „Nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”

În acest an, ucrainenii îşi vor petrece Crăciunul în mijlocul războiului pentru prima oară, astfel că speră la un miracol de Crăciun care să le aducă zile mai bune. Pentru acest lucru se arată destul de optimiști, fiind extrem de sigur că în cele din urmă vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti. Declarațiile au fost făcute sâmbătă de către preşedintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj video.

Volodimir Zeleneski, mesaj încurajator de Crăciun

Au trecut 10 luni de când Ucraina este sub asaltul trupelor ruse, iar până acum au murit zeci de mii de oameni iar alte milioane s-au răspândit în întreaga Europă, în încercarea de a găsi un loc de viață sigur, fără amenințarea bombelor și rachetelor. Volodimir Zelenski a ținut să puncteze că dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, atunci sclavia ar costa şi mai mult.

„Răul nu are nicio armă mai puternică decât armura dată nouă de Dumnezeu. Răul se izbeşte de această armură ca de un zid de piatră. Am văzut asta nu doar o dată. Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm”, a spus șeful statului ucrainean.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui mesaj video către ucrainenii care sărbătoresc Crăciunul în decembrie. Asta deoarece majoritatea ucrainenilor sunt creştini ortodocşi de rit vechi şi se bucură de această sărbătoare la începutul lunii ianuarie.

„Astăzi şi la toate viitoarele sărbători de iarnă ne întâlnim în circumstanţe dificile. Cineva va vedea prima stea de pe cer peste Bahmut, Rubizhne şi Kreminna. De-a lungul a mii de kilometri de linia frontului. Cineva este pe drum, de la graniţa ucraineano-polonă până în regiunea Herson sau Zaporojie.

Cineva o va vedea prin găurile de gloanţe ale propriei case. Cineva va sărbători în casele altora, dar în casele oamenilor străini case ale ucrainenilor care le-au oferit adăpost ucrainenilor. Şi cineva se va întâmpina în acest Crăciun în captivitate, dar să-şi amintească faptul că venim pentru oamenii noştri, vom readuce libertatea tuturor bărbaţilor şi femeilor ucrainene.

Chiar şi în întuneric complet, ne vom găsi unul pe altul pentru a ne îmbrăţişa strâns. Iar dacă nu există căldură, ne vom îmbrăţişa mult timp pentru a ne încălzi. Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna. Există o singură diferenţă, nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”, a mai spus Zelenski.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Clipul video a durat puţin de nouă minute și a fost filmat în aer liber, noaptea, cu doar câteva lumini albe şi un pom de Crăciun în fundal. În încheiere, Zelenski a ținut să mai scoată în evidență și faptul că trupele ucrainene luptă în estul regiunii Donbas, iar alți cetățeni trăiesc în exil în ţară şi în străinătate după ce au fugit de frica ruşilor.

„Oriunde am fi, vom fi împreună astăzi. Şi împreună vom privi spre cerul serii. Şi împreună ne vom aminti de dimineaţa zilei de 24 februarie. Să ne amintim prin câte am trecut. Ne punem o dorinţă. Una pentru toti. Şi vom simţi bucurie. Una pentru toti. Şi vom înţelege adevărul.

Unul pentru toti. Despre faptul că nicio dronă kamikaze nu este capabilă să stingă zorii de Crăciun. Îi vom vedea strălucirea chiar şi sub pământ, într-un adăpost anti-bombă. Ne vom umple inimile cu căldură şi lumină”, a spus șeful statului ucrainean în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...