Amănuntul care a trecut neobservat în discursul lui Zelenski de la Casa Albă. Joe Biden nu l-a susținut deloc

Anca Manolica 24.12.2022, 21:02
Amănuntul care a trecut neobservat în discursul lui Zelenski de la Casa Albă. Joe Biden nu l-a susținut deloc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri, 21 decembrie, SUA, unde a fost găzduit de președintele Joe Biden la Casa Albă și a primit ovație în picioare din partea Congresului. Cei doi au ținut și un discurs după discuțiile avute în particular, dar a existat o diferență între cele spuse de președinți atunci când a venit vorba despre modul în care se va termina războiul, scrie Washington Post.

Zelenski, vizită istorică la Casa Albă

Vizita lui Zelenski la Washington marchează prima sa călătorie în afara țării sale de când a fost invadată de Rusia în urmă cu peste 300 de zile. Acesta a mers la Casa Albă, acolo unde a discutat cu omologul său american despre războiul care se desfășoară în țara sa.

Liderul Ucrainei a ținut un discurs istoric miercuri seară, 21 decembrie, de la Capitoliul Statelor Unite, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul american în lupta împotriva agresiunii rusești de la începutul războiului, dar solicitând și un ajutor suplimentar.

De asemenea, Zelenski a ținut să îi asigure pe americani că Ucraina poate câștiga categoric războiul, însă oficialii SUA se pare că au altă părere, scrie Washington Post. Diferența dintre discursul celor doi lideri pe tema modului în care se va termina războiul a fost destul de vizibilă.

Liderul Ucrainei a folosit cuvântul „victorie” de 11 ori

Observația cotidianului american, care apare într-un articol bazat pe interviuri cu oficiali de la Casa Albă, consilieri din Congres și numeroși experți, a fost subliniată de cel mai important cotidian economic din Rusia, Kommersant, care a preluat-o într-o scurtă știre privind vizita lui Zelenski în America.

Cum ideea unei victorii a Ucrainei a fost subiectul multor dezbateri în ultimele luni, mulți oficiali și experți au încercat să stabilească în primul rând ce anume ar implica asta. În timp ce Kievul s-a arătat încrezător că va putea alunga adversarul de pe teritoriul său, inclusiv din peninsula Crimeea, care a ajuns sub controlul Moscovei în 2014, oficialii și experții occidentali s-au arătat mai rezervați.

Volodimir Zelenski și Joe Biden la Casa Albă
Volodimir Zelenski și Joe Biden la Casa Albă

Așadar, în cadrul discursului din fața Congresului, a observat comentatorul pe politică externă David Ignatius, Zelenski a spus clar că urmărește „victoria absolută” asupra Rusiei. Practic, după întâlnirea cu Biden, acesta a folosit cuvântul „victorie” de 11 ori.

Ce a declarat Joe Biden

De partea cealaltă, în discursul liderului american nu s-a regăsit cuvântul nici măcar o singură dată, a subliniat comentatorul Washington Post. În schimb, acesta a promis sprijin pentru „determinarea de nezdruncinat a Ucrainei de a-și alege propria cale” și a promis că America va rămâne alături de Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

A mai existat o altă diferență subtilă în modul în care cei doi lideri au vorbit despre conflict. Pentru Biden, lupta pe care țara o susține are scopul de a-l opri pe Vladimir Putin, de a opri „asaltul neprovocat, nejustificat și total al președintelui rus asupra poporului liber al Ucrainei”.

Astfel, când Putin își va da seama că „este clar că nu are cum să câștige acest război”, a spus Biden, atunci Zelenski poate „decide cum vrea să pună capăt acestui război” și să caute o „pace dreaptă”.

Citește și: Avertismentul lansat de Zelenski către Rusia: „Teroarea nu rămâne niciodată fără un răspuns”

În schimb, liderul din Ucraina a explicat mult mai clar care anume ar fi pacea imaginată la el în țară. Aceasta ar consta, în esență, în retragerea Rusiei din toate teritoriile pe care le-a ocupat ilegal din 2014.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...