Mesajul fals care circulă pe Whatsapp. A creat isterie în România

Andrei Simion 27.05.2023, 21:01

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență dezminte un mesaj care circulă pe WhatsApp, referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive. Astfel, IGSU avertizează că anunțul nu-i aparține și că, de fapt, este un fake news.

Fake news pe Whatsapp! Avertismentul lansat de IGSU

IGSU atrage atenţia că o informaţie apărută în spaţiul public, conform căreia ar fi transmis un mesaj privind un posibil pericol de radiaţie generat de faptul că Rusia ar fi distrus un depozit de obuze cu uraniu sărăcit primite de Ucraina din Marea Britanie, este falsă şi nu aparţine instituției.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a precizat, sâmbătă seara, că circulă, în mod fals, un mesaj pe WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară.

„Mesajul de mai jos NU APARŢINE IGSU! Având în vedere sesizările primite din partea cetăţenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informaţii care se înscriu în spectrul datelor de tip FAKE NEWS!”, a explicat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în mediul online.

Potrivit sursei citate, adresa de contact a IGSU nu este cea menţionată în textul mesajului. Pentru a combate dezinformarea în contextul războiului din Ucraina, autoritățile române fac apel la cetăţeni să-și procure informația doar din surse oficiale şi să verifice datele primite prin diferite canale de comunicare.

Urmăriți Impact.ro și pe