Anunț de ultimă oră de la IGSU pentru toți românii. Ce trebuie să faci la cod galben de vijelii puternice

Ana-Maria Tudor 27.05.2023, 15:06
Anunț de ultimă oră de la IGSU pentru toți românii. Ce trebuie să faci la cod galben de vijelii puternice

O vestea importantă venită de la IGSU se adresează tuturor românilor, în contextul în care România se confruntă cu impactul unui nou ciclon care afectează nu doar țara noastră, ci și mai multe regiuni din Europa. Experții au dezvăluit informații esențiale pe care nu ar trebui să le neglijezi în cazul unui cod galben de furtună.

Sfaturi în caz de cod galben

Echipa de specialiști de la IGSU a elaborat o serie de ghiduri speciale destinate populației, care oferă instrucțiuni clare cu privire la modul în care ar trebui să reacționăm în timpul și după un eveniment meteorologic precum furtunile și ploile abundente. Având în vedere că în ultimele zile mai multe zone din țară au fost afectate de coduri galbene emise de meteorologi, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au dezvăluit informații esențiale pe care nu ar trebui să le neglijezi atunci când primești o avertizare meteo pentru furtună.

Pentru a ușura evacuarea apei provenite din precipitații, este important să curățați șanțurile și rigolele de scurgere. În cazul în care debitele apelor cresc pe anumite cursuri de apă, evitați să le traversați prin aceasta și să vă apropiați de malurile acestora.

Pentru siguranța dumneavoastră, evitați adăpostirea sau trecerea în apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție.

Sistați activitățile desfășurate în teren deschis sau la înălțime și închideți toate ferestrele locuinței și altor categorii de construcții. De asemenea, evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Pentru informații detaliate despre cum să reacționați în timpul și după o furtună și ploi abundente, puteți accesa ghidul disponibil la următorul link https://fiipregatit.ro/ghid/furtună/.

Tehnici de prim ajutor utile

Ce trebuie sa faci daca esti prins de furtuna si vant puternic
 

După ce trece o furtună, este important să fim vigilenți și să acordăm atenție victimelor care ar putea fi rănite sau lovite de trăsnet. În astfel de situații, este crucial să verificăm următoarele aspecte:

Verificați respirația și pulsul victimei pentru a evalua starea acesteia. În cazul în care victima nu respiră, este necesară începerea resuscitării folosind metoda gură la gură. Asigurați-vă că căile respiratorii ale victimei sunt deschise și închideți nasul acesteia cu două degete pentru a preveni scurgerile de aer. Apoi, insuflați ușor aer până când observați ridicarea toracelui. Efectuați două ventilații în total.

În cazul în care victima nu prezintă puls, începeți resuscitarea prin masaj cardiac. Așezați victima pe o suprafață dură și expuneți toracele acesteia. Împărțiți sternul în două jumătăți și plasați podul palmei în jumătatea inferioară a sternului. Aplicați presiune pe stern aproximativ 5-6 cm și efectuați 30 de compresii toracice, numărând în timpul procesului. Dacă victima are puls și respiră, verificați și alte posibile vătămări, cum ar fi arsuri, leziuni nervoase, fracturi sau pierderi de auz sau vedere. Este extrem de important să fim pregătiți în astfel de situații de urgență și să cunoaștem pașii de prim ajutor adecvați, acordați atenție la siguranța dumneavoastră și a celor din jur!

Urmăriți Impact.ro și pe