Medicul Virgil Musta, adevărul despre vaccinarea anti-Covid: „Este esențial să alegem cu atenție sursele de informare”

Ana Anitoiu 17.01.2021, 18:05
Medicul Virgil Musta, adevărul despre vaccinarea anti-Covid: „Este esențial să alegem cu atenție sursele de informare”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Doctor Victor Babeș” din Timișoara a spus adevărul despre vaccinarea anti-Covid-19. Specialistul a subliniat că este esențial ca românii să-și aleagă cu atenție sursele de informare și a explicat care sunt motivele pentru care aceștia ar trebui sau nu să participe la campania de imunizare împotriva noului coronavirus.

Doctorul Virgil Musta, despre vaccinara anti-Covid: ”Este foarte logic să procedăm astfel”

Potrivit doctorului Virgil Musta, înainte de orice altceva, este foarte important ca oamenii să-și aleagă cu atenție sursele de informare. El a recomandat ca aceștia să își îndrepte atenția către persoane avizate în domeniu, precum: medici epidemiologi, infectionişti şi specialişti în sănătate publică, dar şi medicii de familie. În plus, medicul a recomandat consultarea unor site-uri oficiale din domeniu, a unor postări ale experților recunoscuți pentru rezultatele lor profesionale.

”Este foarte logic să procedăm astfel. Spre exemplu, dacă doresc să-mi fac o instalaţie electrică bună şi sigură la casă (să nu ia foc etc), atunci nu mă duc la tâmplar sau la zugrav. Poate ştiu şi ei câte ceva despre instalaţii, dar nu suficient şi nu am încredere că vor face o treabă bună şi sigură. La fel, când este vorba de sănătatea ta, nu te poţi lăsa influenţat de părerile sau postările persoanelor care nu au pregătirea şi experienţa necesară în domeniul respectiv, pentru că îţi pot face mai mult rău”, este de părere medicul.

Medicul Virgil Musta, adevarul despre vaccinarea anti-Covid Este esential sa alegem cu atentie sursele de informare
Medicul Virgil Musta

Medicul Virgil Musta: ”Eu nu doresc să conving pe nimeni să se vaccineze”

De asemenea, medicul Virgil Musta a spus că nu vrea să convingă pe nimeni să se vaccineze, ci doar să împărtășească modul în care a cântărit personal situația, înainte de a se vaccina anti-Covid-19, cu ambele doze.

”Eu m-am vaccinat deja (astăzi chiar cu a doua doză) şi nu am avut până în momentul de faţă nicio reacţie adversă sau alt incident. Am aşteptat cu mare nerăbdare să apară cât mai repede un vaccin aprobat de toate instituţiile abilitate, pentru că eu am simţit din plin ce înseamnă această pandemie şi ştiu că doar un vaccin poate face ca lucrurile să nu continue ca şi până acum pentru noi toţi”, a adăugat el.

Doctorul Virgil Musta, despre ce se întâmplă dacă NU te vaccinezi

Astfel, doctorul Virgil Musta a prezentat fiecare situație în parte. Conform acestuia, persoanele care vor alege să nu se vaccineze anti-Covid-19 trebuie să se aștepte ca, mai devreme sau mai târziu, să facă boala. Riscul este de peste 20%, pentru o formă medie ori severă, și de 5-10% pentru o formă critică, cu nevoia de internare la ATI. Riscul de deces este între 4 și 5%.

Mai mult, medicul Virgil Musta a atras atenția că dintre pacienții cu Covid-19 în formă medie și severă rămân pe viață cu sechele neurologice, cardiace, pulmonare și altele. ”Am văzut simptome post-covid persistente, precum astenie marcată, oboseală, subfebrilităţi, transpiraţii intense, furnicături, insomnii, diferite dureri, mai ales de cap şi chiar la o serie de persoane care au facut forme uşoare de boală, simptome care te pot chinui în continuare”, a precizat el.

Medicul Virgil Musta, adevarul despre vaccinarea anti-Covid Este esential sa alegem cu atentie sursele de informare
Medicul Virgil Musta, vaccinat anti-Covid-19

Medicul Virgil Musta, despre ce se întâmplă dacă te vaccinezi

Pe de altă parte, potrivit medicului Virgil Musta, persoanele care aleg să se vaccineze anti-Covid-19 nu mai fac boala sau fac o formă ușoară a acesteia. În plus, riscul de a se ajunge la un caz sever sau chiar la deces este redus ”practic la zero”.

Totodată, riscul de a rămâne cu sechele după Covid-19 se anulează. În plus, persoanele vaccinate împotriva coronavirusului nu vor întâmpina probleme în privința călătoriilor în toată lumea, cu toate că vor trebui să respecte măsurile de siguranță în continuare.

Virgil Musta, despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid-19

Cât despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid-19, medicul Virgil Musta le-a împărțit în trei categorii: foarte frecvente, fecvente și mai puțin frecvente. În prima categorie, la care poate fi afectată o persoană din 10, se încadrează: umflare și durere la locul vaccinării, durere de cap, musculare sau articulare, febră, frisoane și oboseală. Între reacțiile adverse frecvente, ce își pot face apariția la o persoană din zece, se numără înroșire la locul vaccinului și greață.

Reacțiile adverse mai puțin frecvente ce pot afecta o persoană din 100 sunt: durere la nivelul unui membru, mărire a ganglionilor limfatici, stare de rău, insomnie și mâncărimi la locul de administrare. Efectele adverse rare, ce pot afecta până la o persoană din 1.000 sunt: ”cădere” temporară a feţei, pe o singură parte și reacţie alergică severă.

Cine ar trebui să fie precaut în vederea vaccinării

Medicul Virgil Musta a mai atras atenția că unele persoane ar trebui să fie foarte precaute înainte de a se vaccina anti-Covid-19. Mai exact, cei care au alergii multiple sau care au făcut la un moment dat un șoc alergi, precum și cei cu boli autoimune severe. Aceștia trebuie să ceară părerea medicului specialist care îi tratează, înainte de a lua o decizie.

”Dar, pentru marea majoritate a bolilor cronice există recomadare de vaccinare, pentru că tocmai aceste boli reprezintă principalii factori care pot contribui la o formă gravă a boli în cazul în care contactaţi virusul SARS-CoV-2”, a adăugat medicul Virgil Musta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...