Efectele COVID-19 asupra inimii. Cum pot fi detectate cu succes

Ioana Bucur 15.01.2021, 18:16
Efectele COVID-19 asupra inimii. Cum pot fi detectate cu succes

Efectele COVID-19 asupra inimii, explicate, pe înțelesul tuturor, de un medic cardiolog. Cum pot fi detectate cu ușurință și ce recomandări are specialistul pentru cei care s-au vindecat de temutul virus.

Care sunt efectele COVID-19 asupra inimii

Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, s-a observat o serie de simptome îngrijorătoare, la nivelul aparatului cardiac, în cazul unor pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Cu timpul, medicii au putut stabili care sunt, de fapt, efectele COVID-19 asupra inimii.

Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiolog, a explicat, pas cu pas, care sunt efectele COVID-19 asupra inimii. Potrivit specialistului, virusul poate provoca procese inflamatorii în organism, mai cu seamă la nivelul mușchiului cardiac și peretelui intern ce căptușește vasele de sânge, numit endoteliu vascular. Asta înseamnă că, de fapt, efectele nocive ale infecției COVID-19 se pot întinde, precum crengile unui arbore, în toate organele corpului: inimă, plâmâni, rinichi sau chiar creier.

„Pacienții cu COVID-19 au riscul de a dezvolta cheaguri de sânge în plămâni, de aceea tratamentul anticoagulant se face la pacienții internați cu risc crescut pentru această afecțiune. Poate apărea inflamația mușchiului inimii – miocardita – care poate duce la insuficiență cardiacă sau deces în formele fulminante. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări întâlnite, dar, după cum spuneam, pot apărea afectări în toate teritoriile, putând produce infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă periferică”, a explicat medicul, citat de Hotnews.

Pacienții care s-au vindecat se pot lupta vreme îndelungată cu efectele COVID-19 asupra inimii

În fiecare raportare a Grupului de Comunicare Strategică, se menționează comorbiditățile ce duc la complicații severe ale bolii. Potrivit medicului, pacienții cu cel mai mare risc de a dezvolta complicații cardiovasculare, în urma infecției COVID-19, sunt cei obezi, diabetici, cei cu afectare cardiacă preexistentă, precum insuficiența cardiacă sau alte afecțiuni ce pot favoriza tromboza.

Medicul a mai dezvăluit că unii pacienți, chiar dacă au fost declarați vindecați, se confruntă pe termen lung cu efectele COVID-19 asupra inimii.

„Afectarea mușchiului inimii prin miocardită poate duce la o disfuncție cardiacă persistentă, cu insuficientă cardiacă, trombembolismul pulmonar poate duce la suprasolicitarea cavităților drepte cardiace și disfuncția ventriculului drept. Simptomele sunt de obicei, persistența lipsei de aer la efort sau în repaus, a oboselii, umflarea picioarelor, inapetența”, a spus medicul, pentru aceeași sursă.

Test COVID-19
Test COVID-19

Cum pot fi detectate cu ușurință de medici

Efectele COVID-19 asupra inimii pot fi detectate printr-o serie de investigații și analize medicale cunoscute deja de majoritatea românilor. Este vorba despre electrocardiogramă, ecografia cardiacă, radiografia toracică, analizele de sânge, CT-ul toracic – când este cazul.

Bilanțul COVID-19 în România, 15 ianuarie 2021. Aproape 700.000 de români au fost infectate cu noul coronavirus

Potrivit bilanțului anunțat de autorități vineri, 15 ianurie 2021, pe teritoriul României au fost confirmate 688.270 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre acestea, 3.353 de cazuri, în ultimele 24 de ore.

Autoritățile au anunțat că, în intervalul 14 ianuarie 2021 – 15 ianuarie 2021, au fost raportate 63 de decese (40 bărbați și 23 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. 60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...