„Măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate”. Anunțul îngrijorător făcut de un consultant fiscal

Alexandru Ioanid 14.10.2019, 17:18
„Măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate”. Anunțul îngrijorător făcut de un consultant fiscal

Legea Pensiilor e marea promisiune electorală a PSD. Actul normativ a intrat recent în vigoare, numai că impactul bugetar e uriaș. Și mulți economiști au atras atenția asupra acestui lucru.

Guvernul Dăncilă se consideră demis după moțiunea de joi. 238 de parlamentari au votat pentru debarcarea Guvernului, cu cinci voturi peste pragul necesar pentru ca moțiunea să treacă.

Numai că mulți economiști au atras atenția că PSD a luat multe măsuri populiste, într-un moment nepotrivit, când economia nu permitea. Guvernul a ajuns să se împrumute la dobânzi mari pentru a-și putea onora promisiunile.

Iar nota de plată va veni. Numai că e posibil să fie decontată de alții.

Consultant fiscal: „Măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate”

Cum se calculează pensiile în funcție de sporul de vechime

Pentru a putea onora promisiunile privind creșterea pensiilor, Guvernul – oricare ar fi el – trebuie să facă rost de 33 de miliarde de lei.

8 miliarde de lei este impactul bugetar al Legii Pensiilor pentru anul acesta. Alte 25 de miliarde de lei sunt necesare pentru a susține creșterile de anul viitor. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, pensiile nu pot fi tăiate. 

Așadar, trebuie identificate alte soluții. Astfel, noul Guvern va avea o sarcină extrem de dificilă. Trebuie să regleze dezechilibrele date de creşterea continuă a salariilor şi pensiilor, simultan cu diminuarea deficitului bugetar, potrivit consultantului fiscal Adrian Benţa.

“Guvernul care va veni la putere va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte calmarea cursului de schimb care se depreciază. (…) Măsurile PSD pentru pensii nu vor putea fi respectate. Mă aştept ca majorările de pensii să existe, pentru că avem inflaţie destul de mare, iar o pensie medie de 1250 de lei, cam cât este acum în România, nu reprezintă o sumă foarte mare, iar acei cetăţeni ai ţării noastre au şi ei dreptul să trăiască decent. Vorbim de oamenii care au muncit 30-40 de ani. Prin urmare, trebuie găsită o soluţie de creştere sau măcar menţinere a puterii de cumpărare cât de cât civilizată. Eu mă aştept la majorări ale punctelor de pensii, dar nu la procente de 60-70%, cât se intenţiona prin noua lege a pensiilor, ci la procente mai mici, de 5-7% sau 10%, astfel încât să se acopere inflaţia şi să mai fie şi ceva în sistem real”, a explicat Adrian Benţa pentru Mediafax.

Pentru a se încadra în țintele asumate în fața Bruxellesului, Guvernul trebuie să țină deficitul sub 30%.

Numai că, după primele opt luni, a urcat deja la 2,1% din PIB.

Urmăriți Impact.ro și pe