O țară pe marginea prăpastiei: la cât a ajuns deficitul bugetar după primele 8 luni. Guvernul, în corzi

Alexandru Ioanid 03.10.2019, 18:22
O țară pe marginea prăpastiei: la cât a ajuns deficitul bugetar după primele 8 luni. Guvernul, în corzi

Guvernul dă asigurări în stânga și-n dreapta că bugetul nu suferă și că există bani de salarii și pensii. Realitatea, însă, cea bazată pe cifre și nu pe vorbe, arată cu totul altceva.

Guvernul a reușit, după opt luni, să adâncească deficitul bugetar la limita suportabilității. Nu s-a rupt, încă, nimic în plapuma bugetară, dar aceasta e întinsă la maximum. După primele opt luni, deficitul bugetar a ajuns la aproape 22 de miliarde de lei.

Asta înseamnă nu mai puțin de 4,5 miliarde de euro, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanțe. Au fost crescute salariile bugetarilor, s-au majorat pensii și, în tot acest timp, au fost ignorate investițiile și s-au aruncat bani pe proiecte ineficiente.

Creșterea cheltuielilor s-a făcut într-un moment în care economia nu permitea acest lucru. Și Guvernul a ignorat, intenționat sau nu, acest aspect.

La cât a ajuns deficitul bugetar, potrivit Ministerului Finanțelor

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 2,1% din PIB după primele opt luni din acest an, la 21,9 miliarde de lei, potrivit Ministerului de Finanțe. Suma este cu un miliard de euro mai mare decât deficitul înregistrat în primele opt luni din 2018, când ajungea la 14,6 miliarde lei (3,1 miliarde de euro), sau 1,54% din PIB.

În primele șapte luni, de exemplu, deficitul a stat la 1,76% din PIB. După numai o lună a sărit spectaculos la 2,1%. Guvernul a fost mână largă. Cheltuielile au ajuns la 21,9% din PIB.

În plus, cele de personal sunt cu peste 20 de procente mai mari față de aceeași perioadă de anul trecut. Adică exact banii care s-au dus pe salariile angajaților de la stat.

Cheltuielile sociale au crescut, de asemenea, cu 11% față de anul precedent. A contat extrem de mult majorarea punctului de pensie de la 1 iulie, acea majorare de 10%. Cifrele arată că două treimi din cheltuielile statului se duc pe pensii și pe salarii. E un efort financiar uriaș, care poate e necesar, dar nu în actualul climat economic.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat sunt de peste 204 miliarde de lei, adică 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018.

Guvernul ignoră aceste semnale. Oficialii dau asigurări că România va încheia anul cu un deficit bugetar sub ținta de 3% impusă de Bruxelles.

Poate așa o fi. Dar cu ce costuri?

Urmăriți Impact.ro și pe