Maşinile cu motor pe benzină şi motorină nu vor mai avea voie să fie fabricate în Uniunea Europeană. De când ar intra legea în vigoare

Badea Violeta 09.06.2022, 08:43
Maşinile cu motor pe benzină şi motorină nu vor mai avea voie să fie fabricate în Uniunea Europeană. De când ar intra legea în vigoare

E din ce în ce mai clar! În viitor, autoturismele cu motoare diesel și pe benzină ar putea dispărea. Acestea ar mai putea fi comercializate în Uniunea Europeană doar 13 ani de acum înainte. Măsura este la un singur pas de a fi aprobată. Asta după ce Parlamentul European s-a pronunțat miercuri, 8 iunie, în favoarea ei. Decizia finală aparține Consiliului Uniunii Europene.

Motoarele diesel și pe benzină ar putea fi interzise de la comercializare din 2035

Membrii Parlamentului European au votat miercuri, 8 iunie, pentru interzicerea vânzărilor de maşini noi dotate cu motoare cu ardere internă începând din anul 2035.

Aceasta ar fi una dintre cele mai puternice legi din lume pentru eliminarea treptată a vehiculelor pe benzină și motorină, dacă va fi aprobată de Consiliul European.

În timp ce măsura trebuie încă dezbătută de Consiliu și adoptată ca lege, votul parlamentar este considerat cel mai crucial pas în acest proces. Aprobarea deplină va însemna probabil o scădere a vânzărilor de mașini hibride și o tranziție rapidă către modelele complet electrice.

„Vot istoric în Parlamentul European: deputaţii se pronunţă pentru interzicerea motoarelor cu ardere internă la vehicule noi din 2035”, a transmis Comisia Europeană, precizând că prezentase această propunere în iulie 2021, în cadrul setului de măsuri pentru reducerea poluării.

Uniunea Europeana ar putea interzice fabricarea masinilor cu motor pe benzina si motorina
Uniunea Europeana ar putea interzice fabricarea masinilor cu motor pe benzina si motorina

Nu toată lumea aplaudă decizia

O parte a membrilor și-au exprimat opoziția față de interzicerea 100% până în 2035. De asemenea, unii au cerut o interdicție de 90%, ceea ce înseamnă că o zecime din vânzările de mașini noi ar putea fi în continuare cu motoare diesel sau benzină.

„Nu credem că politicienii ar trebui să decidă dacă vehiculele electrice sau combustibilii sintetici sunt cea mai bună alegere. Personal, cred că majoritatea consumatorilor vor cumpăra o mașină electrică dacă le oferim infrastructura necesară și asta este ceea ce trebuie să facem”, a declarat Peter Liese, deputat german.

Reamintim că reprezentanții Comisiei au anunțat pentru prima dată un plan de eliminare treptată a mașinilor cu motoare pe benzină şi motorină în luna august a anului trecut.

Pentru a facilita trecerea la mașinile electrice, Comisia a declarat că va cere celor 27 de state membre ale UE să extindă capacitatea de încărcare a vehiculelor.

Vor fi instalate puncte de încărcare la fiecare 60 de kilometri pe autostrăzile principale, iar rata minimă de impozitare pentru benzină și motorină va fi majorată.

Industria auto joacă un rol extrem de important în economia Europei, reprezentând 7% din produsul intern brut și susținând 14,6 milioane de locuri de muncă în regiune.

Dar transportul este singurul sector în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere, iar vehiculele rutiere au reprezentat 21% din emisiile de CO2 în 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...