Marea Britanie intenționează să taie gazele pentru UE. Ce prevede planul de urgență

Beatrice Dumitru 29.06.2022, 16:05
Marea Britanie intenționează să taie gazele pentru UE. Ce prevede planul de urgență

Marea Britanie va întrerupe livrările de gaz către Europa, dacă va fi lovită de penurii grave, potrivit unui plan de urgență despre care companiile energetice avertizează că riscă să exacerbeze o criză pe continent. După Brexit, relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană sunt foarte tensionate, iar divergențele din cauza gazelor naturale nu vor face decât să înrăutăţească lucrurile.

Marea Britanie poate tăia gazele în UE

Conform planului de urgență, Marea Britanie este pregătită să întrerupă livrările de gaze naturale către Europa, dacă criza gazelor din Rusia se intensifică. O întrerupere a conductelor de interconexiune s-ar număra printre măsurile prevăzute în planul de urgență, care ar putea fi declanșat de National Grid în cazul în care livrările ar scădea în lunile următoare, informează Financial Times.

În condițiile în care țările europene se confruntă cu perspectiva ca Rusia să întrerupă alimentările cu gaze, planul britanic de a închide conductele către Țările de Jos și Belgia riscă să submineze impulsul pentru cooperarea internațională în domeniul energiei. De aceea, companiile europene de gaze au făcut apel la Marea Britanie să colaboreze cu UE și au avertizat că închiderea interconectoarelor s-ar putea întoarce împotriva Regatului pe termen lung.

Marea Britanie intenționează să taie gazele pentru UE. Ce prevede planul de urgență
Marea Britanie, pregătită să întrerupă aprovizionarea cu gaze în UE.

Marea Britanie testează planul de urgență

Marea Britanie își va testa planul de urgență pentru lipsa gazului în septembrie. National Grid a spus că planul a fost testat anual, adăugând că cel mai recent exercițiu va „reflecta circumstanțele”, deoarece Rusia reduce exporturile de gaze către Europa. Conductele ar fi tăiate ca parte a unui plan de urgență în patru pași, dacă ar exista o lipsă severă de aprovizionare care ar duce la o pierdere de presiune asupra sistemului de gaz.

Germania și Țările de Jos și-au declanșat luna aceasta propriile planuri de urgență, repornind centralele pe cărbune și îndemnând industria să reducă utilizarea gazului, după ce Rusia a redus exporturile de gaze.

Din martie, două conducte submarine care leagă Marea Britanie de Belgia și Țările de Jos au funcționat la capacitate maximă, exportând 75 de milioane de metri cubi de gaz pe zi către continent, în timp ce Europa se grăbește să construiască rezervor împotriva reducerilor ulterioare din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...