SPECIAL

Războiul gazelor. Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe alimentarea cu gaz a Europei în această iarnă?

Beatrice Dumitru 23.06.2022, 13:20
Războiul gazelor. Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe alimentarea cu gaz a Europei în această iarnă?

Vladimir Putin și gigantul energetic Gazprom pun presiune pe Europa prin limitarea aprovizionării cu gaze. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească imediat pentru situația în care Moscova va opri toate exporturile de gaze către regiune în această iarnă. Războiul din Ucraina a declanșat o luptă a țărilor pentru a scăpa de dependența de energia din Rusia.

Rusia a început războiul gazelor

Pe parcursul săptămânii trecute, Gazprom a redus cu 60% aprovizionările care circulă prin principala conductă de gaze naturale de pe continent, Nord Stream 1. Acest lucru a declanșat reduceri de aprovizionare în Italia, Austria, Republica Cehă și Slovacia. Gazul a fost, de asemenea, oprit și în Polonia, Bulgaria, Franța și Țările de Jos, țări care au refuzat să platească pentru livrări în ruble.

Rusia a întrerupt livrările de gaze într-o aparentă mișcare de a le împiedica să-și umple depozitele înainte de iarnă, în timp ce o explozie la o uriașă instalație de gaz natural lichefiat din Freeport de pe Coasta Golfului Texas, care transportă gaz în Europa a redus proviziile.

Războiul gazelor. Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe alimentarea cu gaz a Europei în această iarnă?
Gazprom a oprit robinetul de gaze pentru câteva țări din Europa.

Poate Europa să înlocuiască gazul rusesc până la iarnă?

Nicio șansă. Înainte de război, Rusia furniza 40% din necesarul de gaze ale Europei, așa că limitările privind stocarea gazului sau creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) în anumite țări, inclusiv Germania, fac aproape imposibilă înlocuirea gazului rusesc pe termen scurt. Liderii UE au minimalizat probabilitatea unei interdicții totale a gazului rusesc, deoarece consideră că măsura nu este  practică și dezbină din punct de vedere politic.

În schimb, națiunile se întrec să-și umple depozitele mai devreme în cursul anului decât de obicei. Cavernele de depozitare subterane din Europa sunt, în acest moment, pline în proporție de 57%, iar Comisia Europeană a cerut fiecărei țări să atingă 80% din capacitatea de stocare până la începutul lunii noiembrie, Germania țintind 90% până la această dată. Însă, fără gazul rusesc, aceste ținte vor fi greu de atins.

Singurul mod în care se vor apropia de țintă este să plătească prețuri foarte mari. SUA trimit GNL în Europa prin Asia, deoarece țările din Europa plătesc mai mult”, a declarat Nathan Piper, analistul de petrol și gaze Investec, potrivit The Guardian.

Ce pot face țările europene

Guvernele europene apelează din ce în ce mai mult la SUA pentru a furniza volume mai mari de GNL scump. Regatul Unit ar putea valorifica criza prin intensificarea exporturilor de gaze naturale către UE prin interconexiuni. Cifrele Oficiului pentru Statistică Națională arată că exporturile de bunuri către UE au crescut pentru a treia lună consecutiv, la 16,4 miliarde de lire sterline în aprilie, cel mai ridicat nivel lunar al prețurilor curente de la începutul înregistrărilor comparabile în 1997, datorită gazului și țițeiului transportat către Olanda și Irlanda.

De asemenea, guvernele europene încearcă să obțină mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan și să intensifice utilizarea energiei regenerabile. Între timp, statele asiatice, cum ar fi Pakistanul, trebuie să se întoarcă din ce în ce mai mult la cărbunele foarte poluant, pe măsură ce Europa atrage toate gazele.

Ce se întâmplă dacă statele nu pot înlocui gazul rusesc

În cazul în care gazul din Rusia nu poate fi înlocuit, cel mai probabil întreprinderile vor reduce consumul de energie. În Germania, care primește 35% din importurile de gaze de la Moscova, industriile consumatoare de energie, cum ar fi producția de oțel, se vor confrunta cu limitări ale producției.

Fie guvernele vor impune limite privind utilizarea energiei, fie prețurile vor deveni extrem de mari. Ar putea fi un punct de criză dacă Rusia întrerupe fluxurile de gaz în această iarnă, când consumul este ridicat. Chiar și în timpul Războiului Rece, Moscova a fost un furnizor de energie de încredere. Acum acea legătură a fost întreruptă”, a mai declarat Piper.

Ce efect va avea asupra consumatorilor

Este puțin probabil să fie afectați consumatorii de vreo întrerupere a aprovizionării cu energie, deoarece ar fi limitată mai întâi utilizarea industrială. Cu toate acestea, prețurile, care sunt deja ridicate, par să crească în continuare și dacă Rusia întrerupe complet exporturile de gaze, ar putea fi împinse și mai sus.

Europa și-a redus dependența de gazul rusesc la aproximativ 20% dim totalul livrărilor, de la nivelul anterior de 40%, pe fondul războiului din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe