Marcel Ciolacu, veste de ultimă oră despre independența României față de gazul rusesc. Când se va face acest lucru

Elena Avramescu 19.04.2022, 12:22
Marcel Ciolacu, veste de ultimă oră despre independența României față de gazul rusesc. Când se va face acest lucru

România va fi independentă de gazul rusesc începând cu anul 2023, a spus, în cursul zilei de marţi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, care estimează că legea offshore va putea trece de Parlament în maxim trei săptămâni. Atunci când a fost întrebat dacă exploatările din Marea Neagră vor fi afectate de războiul din Ucraina, liderul PSD a spus că nu.

Marcel Ciolacu, despre independența României față de gazul rusesc

„Nu ne schimbăm viața în funcție de mofturile lui Putin. Legea offshore ar putea trece de Parlament în trei săptămâni. O să o băgăm legea offshore pe procedură de urgență. A intrat la prima Cameră sesizată, la Senat. Eu estimez în maximum două-trei săptămâni, în funcție de cât stă la Senat, va trece și merge către promulgare.

Nu ne schimbăm viața în funcție de mofturile lui Putin. Nu cred că un stat trebuie să se lase impresionat de agresiunea unui dictator, dimpotrivă, trebuie să arătăm că noi ne continuăm investițiile și dezvoltarea statului român, în pofida anumitor așa-zise amenințări din partea Rusiei”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, potrivit rfi.ro.

Marcel Ciolacu a fost întrebat și dacă PSD va susține proiectul al legii offshore, după ce PSD-ul a fost cel care a promovat, în trecut, o variantă a legii care a blocat orice investiții.

„Este o abordare în interiorul coaliției și o adaptare la realitatea pe care o trăim cu toții. Eu n-am fost niciodată ipocrit să nu recunosc anumite greșeli pe care le-a făcut PSD. Acea lege a fost o greșeală că nu s-a finalizat, pentru că orice lege este perfectibilă, categoric. Nu a fost dusă la capăt și a fost, poate, folosită ca un instrument de negociere. Nu cunosc toate detaliile și nici nu mă interesează, pentru că cred că PSD a intrat în altă direcție și în altă logică”, a spus acesta.

Politicianul a mai confirmat și faptul că România va deveni independentă de gazul din Rusia anul viitor.

„De gazul rusesc, categoric! Investiția de la Caragele și cu actuala investiție din Marea Neagră, fără această investiție care va fi până la sfârșitul anului 2026, România își va asigura consumul”, a mărturisit şeful PSD.

Preţul gazelor naturale în Europa, la nivelul anterior invaziei ruseşti

Veste bună pentru toată Europa. Preţurile de referinţă la gaze naturale şi-au continuat declinul, coborând astfel la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a transmis Bloomberg. Scăderea vine pe fondul încălzirii vremii şi al semnalelor de la Kremlin că plata în ruble este aşteptată abia în luna următoare.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au coborât marţi dimineaţa cu 12%, adică până la 84 de euro pentru un Megawatt-oră, fiind cel mai redus nivel înregistrat după data de 23 februarie, cu o zi înainte de invazia Ucrainei de către forțele ruse. Marţi a fost a doua şedinţă consecutivă de scădere a preţurilor, după declinul de 9,2% înregistrat în ziua de 14 aprilie, înaintea vacanţei de Paşte.

Se pare că piaţa europeană s-a concentrat pe evoluţia livrărilor de gaze din Rusia, care este principalul său furnizor, mai ales după ce luna trecută preşedintele Vladimir Putin a anunţat că ţările ostile vor fi nevoite să plătească în ruble pentru gazele ruseşti. În plus, analiştii de la firma Maxar au prognozat că temperaturile peste medie din sud-est-ul Europei urmează să se extindă săptămâna viitoare şi spre mijlocul continentului, iar acest lucru ar urma să reducă o parte din presiunile asupra cererii de gaze naturale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...