Rusia avertizează. Vrea să impună plata în ruble și pentru alte mărfuri, nu doar pentru gaze

Beatrice Dumitru 30.03.2022, 15:52
Rusia avertizează. Vrea să impună plata în ruble și pentru alte mărfuri, nu doar pentru gaze

Ruisa a fost lovită de o serie de sancțiuni dure după ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina. Ca reacție, Moscova a anunțat că nu mai acceptă plata pentru livrările de gaze către țările europene decât în ruble, măsură respinsă de aceste state. Dar Rusia avertizează că plățile în ruble ar putea fi extinse și la alte mărfuri.

Plăți în ruble și pentru alte mărtfuri

Vladimir Putin anunța săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către SUA și țările din Europa, ca reacţie la îngheţarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancțiunilor paralizante impuse după învadarea Ucrainei.

Kremlinul a declarat că va lua în calcul plata în ruble și pentru alte mărfuri. Astfel, ar putea fi extinsă la exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea către Uniunea Europeană, a declarat deputatul rus Viaceslav Volodin, relatează Reuters.

Rusia avertizează. Vrea să impună plata în ruble și pentru alte mărfuri, nu doar pentru gaze
Ruisa cere plata in ruble pentru gaze țărilor din Europa.

Aceasta este o idee la care, cu siguranță, ar trebui lucrat”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Plata în ruble ar fi în interesul nostru”

Rusia spune că până joi va stabili atoate detaliile pentru a pune în practică măsura care cere ca toate companiile străine să plătească gazul în moneda țării.

Dacă vrei benzină, găsește ruble”, a spus Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, într-o postare pe Telegram.

Dmitri Peskov a spus că rolul dolarului american ca monedă de rezervă globală a primit deja lovituri în ultimii ani, iar o mișcare de a stabili prețul celor mai mari exporturi ale Rusiei în ruble ar fi „în interesul nostru și al partenerilor noștri”.

Europa a refuzat până acum să plătească gazul rusesc în ruble, pregătindu-se pentru o criză, care a determinat Germania să declare că ia în calcul o stare de urgență cu privire la aprovizionarea cu gaze, deoarece vrea să fie pegătită pentru o posibilă întrerupere sau oprire a fluxurilor de gaze naturale din Rusia.

Europa, care importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia și plătește cea mai mare parte din sumă în euro, afirmă că Moscova nu are dreptul să schimbe contracte, în timp ce G7 a respins cererile Kremlinului în această săptămână.

Oficialii ruși au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act irațional, care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va băga economiile Europei și Statelor Unite în recesiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...