Măcel Bucha. Biden cere ca Putin să fie judecat pentru crime de război

Cătălina Burghelea 05.04.2022, 07:23
Măcel Bucha. Biden cere ca Putin să fie judecat pentru crime de război

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a cerut ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război, pe măsură ce apar dovezi ale atrocităților comise de forțele ruse în Ucraina. Există o revoltă din ce în ce mai mare la nivel internațional cu privire la presupusa ucidere a civililor în Bucha, un oraș aflat în apropierea capitalei Kiev.

Joe Biden vrea ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crime de război

„Acest tip este brutal”, a spus Biden despre liderul rus, adăugând că Vladimir Putin „este un criminal de război”.

Rusia neagă toate acuzațiile care i se aduc cu privire la măcelul din Bucha și acuză că imaginile au fost înscenate de Ucraina. Între timp, oficialii americani susțin o echipă de procurori internaționali care se îndreaptă spre Bucha, pentru a colecta probe.

Imaginile din Bucha au șocat omenirea

La rândul său, guvernul ucrainean a început o anchetă privind crimele de război comise de armata rusă, după ce 410 civili au fost uciși în zonele din jurul Kievului. Unii au fost găsiți în gropi comune, în timp ce alții aveau mâinile legate și se pare că fuseseră împușcați de la mică distanță. De asemenea, oficialii de la Kiev au acuzat forțele ruse că au ucis familia primarului din satul Motoyzhyn deoarece a ajutat trupele ucrainene din zonă.

„S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin criminal de război”, a declarat Joe Biden. „Ați văzut ce s-a întâmplat în Bucha – este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm toate detaliile pentru un astfel de proces”, a adăugat președintele SUA, notează BBC.

Președintele Rusiei trebuie „tras la răspundere”, afirmă liderul de la Casa Albă

Biden a explicat că masacrul de la Bucha a fost „revoltător”, afirmând că este important ca Putin să fie „tras la răspundere” pentru atrocitățile comise de armata sa în Ucraina.

Intervenția liderului de la Casa Albă vine după publicarea de noi fotografii din satelit de către compania Maxar Technologies, care au arătat cadavre pe străzile din Bucha. O analiză realizată de New York Times a arătat cel puțin 11 morți pe străzi în data de 11 martie, când Rusia a ocupat orașul.

Americanii au dovezi și imagini ale atrocităților comise de armata rusă

Departamentul de Stat al SUA a declarat că are date credibile despre violurile, torturile și execuțiile efectuate de soldații ruși, ca parte a ceea ce a descris ca fiind o „campanie mai amplă și tulburătoare” a Moscovei. La cererea guvernului de la Kiev, procurorii internaționali îl vor sprijini pe cel ucrainean pentru investigarea crimelor de război.

„Există informații și imagini de coșmar cu atrocitățile comise de forțele ruse”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ce dezvăluie Pentagonul și Zelenski

Pentagonul a transmis că este „destul de evident” că Rusia se află în spatele atrocităților din Bucha, dar că este nevoie de mai multe investigații pentru a stabili care unități sunt responsabile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia de crime de război în timpul unui discurs televizat ținut luni seară. Liderul de la Kiev a sugerat că regimul lui Putin va încerca să ascundă dovezile altor atrocități.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...